Národní zemědělské muzeum - Praha

Národní zemědělské muzeum

Výstava etiket a obalů tavených sýrů

04. 12. 2012 – 27. 01. 2013
v Národním zemědělském muzeu Praha, Praha 7, Kostelní 44 – 1. patro otevřeno út – ne (9 – 17 hod.) proběhne výstava etiket a obalů tavených sýrů z celého světa.

v Národním zemědělském muzeu Praha, Praha 7, Kostelní 44 – 1. patro otevřeno út – ne (9 – 17 hod.)

 

 

Výstava etiket a obalů tavených sýrů z celého světa byla připravena k výročí 100 let od vynálezu tavených sýrů a přibližuje návštěvníkům historii i současnost výroby tavených sýrů u nás a ve světě. Najdete na ní i podrobnou historii firmy Gerber ve Švýcarsku, která jako první v roce 1911 tavený sýr vyrobila. Tavené sýry mají i v České republice dlouholetou tradici, vyrábí se zde od roku 1923. Spotřeba tavených sýrů na osobu a rok je u nás největší na světě – 2, 9 kg.

Na 40 panelech návštěvníci výstavy najdou etikety z České republiky i Československa, z velkých sýrařských zemí – Švýcarska, Holandka, Německa a Rakouska – ale i z exotických zemí jako jsou Jamaika, Keňa, Mozambik, Jižní Afrika a dalších. Etikety pro výstavu byly vybrány z největší světové sbírky sýrových etiket LAKTOS COLLECTION, která obsahuje celkem 210 tisíc kusů. Je doplněna dokumenty, fotografiemi a údaji o mlékárenství v celém světě.
Tvůrcem a kurátorem této unikátní sbírky je Ladislav Likler, který sbírku vytváří již od roku 1965.

Kontakty:
Ladislav Likler
tvůrce a správce sbírky LAKTOS Collection, Rytíř Řádu camembertu,
Čílova 4, 162 00 Praha 6,
Tel: 235 357 788, mobil: 602 214 978
E-mail: likler@seznam.cz
www.laktos.cz; www.laktoscollection.cz.

Mgr. Lubomír Maršík
Národní zemědělské muzeum Praha – public relations/marketing,
Kostelní 44, 170 00 Praha 7, Česká republika
Tel.: +420 220 308 382, +420 602 932 578
E-mail: lubomir.marsik@nzm.cz
URL: www.nzm.cz

 

 

Výstava etiket a obalů tavených sýrů