Vyberte si z našeho programu:
> prezentace výzkumných ústavů (úterý, středa, sobota, neděle)
> přednášky (úterý, středa, čtvrtek, sobota, neděle)
> kurz vaření (úterý)
> Mezinárodní agrární historická konference 2018 (8.–9. 11.)
> filmové projekce (celý týden)
> výstava Největší objev. Fenomén zemědělství ve 100 předmětech (celý týden)
> muzejní expozice (celý týden)
Interaktivní prezentace a přednášky výzkumných ústavů
Výzkumné ústavy, jejichž zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství, vám poutavým způsobem přiblíží zemědělské vědy a výzkum včetně jejich aktérů za posledních 100 let. Pro návštěvníky budou připraveny interaktivní prezentace, přednášky, soutěže pro děti, pracovní listy, experimenty, ochutnávky a mnoho dalšího.
Interaktivní prezentace, foyer jednotlivých pater budovy
úterý 6. 11., 9:30–16:30
„Fenomén: české pivo.“ Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
Přijďte se podívat, kde všude se pije české pivo, jaké jsou základní suroviny pro jeho výrobu, jak se vyrábí, jaké bylo pivo před 100 lety a na další zajímavosti sladařské a pivovarské technologie (výstavka surovin pro výrobu piva, školní mikroskop v praxi, prezentace vydavatelství).
„100 let migrace organismů.“ Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.
Přijďte si s námi zažít proměny světa v posledních 100 letech, světa v pohybu, světa, v němž jedním z důsledků změn klimatu, ale i světového obchodu a cestování, je migrace organismů, které překonávají obrovské vzdálenosti a osidlují nová území, některé se stávají hrozbou, jiné zdomácní.
středa 7. 11., 9:30–16:30
„Čmelda s Brundou a jejich domeček“. Zemědělský výzkum, spol. s r.o.
Interaktivní prezentace zaměřená na čmeláky. 9:30–12:00
„100 let migrace organismů.“ Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.
Přijďte si s námi zažít proměny světa v posledních 100 letech, světa v pohybu, světa, v němž jedním z důsledků změn klimatu, ale i světového obchodu a cestování, je migrace organismů, které překonávají obrovské vzdálenosti a osidlují nová území, některé se stávají hrozbou, jiné zdomácní.
„Réva vinná – královna rostlin.“ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
„Ze vzduchu na a za hranice viditelného.“ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Ukázka dronů, termografické, hyperspektrální a bezpilotní letecké techniky.
„Proč a jak uchovat mikroorganismy pro další generace.“ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
„Kryobanka – uchování rostlin v ultra nízkých teplotách.“ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
„Genová banka – pokladnice semen.“ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Vysvětlení podstaty genové banky a ukázky různých druhů semen.
sobota 10. 11., 9:30–16:30
„100 let migrace organismů.“ Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.
Přijďte si s námi zažít proměny světa v posledních 100 letech, světa v pohybu, světa, v němž jedním z důsledků změn klimatu, ale i světového obchodu a cestování, je migrace organismů, které překonávají obrovské vzdálenosti a osidlují nová území, některé se stávají hrozbou, jiné zdomácní.
„Kryobanka – uchování rostlin v ultra nízkých teplotách.“ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
„Genová banka – pokladnice semen.“ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Vysvětlení podstaty genové banky a ukázky různých druhů semen.
neděle 11. 11., 9:30–16:30
„100 let migrace organismů.“ Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.
Přijďte si s námi zažít proměny světa v posledních 100 letech, světa v pohybu, světa, v němž jedním z důsledků změn klimatu, ale i světového obchodu a cestování, je migrace organismů, které překonávají obrovské vzdálenosti a osidlují nová území, některé se stávají hrozbou, jiné zdomácní.
Interaktivní přednášky
úterý 6. 11. – Multifunkční sál, přízemí
Slad. Co to je?
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., (vhodné pro MŠ, ZŠ), 10. 00–10.15
Pivovarské kvasinky
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., (vhodné pro MŠ, ZŠ), 10.30–10.45
Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích
Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i., 11.00–11.30
Výroba českého sladu a piva
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 13.30–13.45
Pivo a zdraví
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 14.00–14.15
Posledních 100 let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza
Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i., 14.30–14.45
Pivovarské kvasinky (produkční kmeny, sbírka mikroorganismů)
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 15.00–15.15
Pivní styly
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., 15.30–15.45
středa 7. 11. – Objevovna, 2. patro
Brambory: zdravá potravina
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o., 9:30–10.15
Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích
Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i., 10.30–11.00 a 13.00–13.45
Budou naši potomci jíst brambory, jablka a česnek ještě za sto let? aneb Uchování rostlin v ultranízkých teplotách v Kryobance
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., 14.00–14.45
Ze vzduchu na a za hranice viditelného: interaktivní přednáška s ukázkami termografické, hyperspektrální a bezpilotní letecké techniky
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., 15.00–15.45
Sbírka mikroorganismů – pokladnice pro další generace
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., 16.00–16.45
čtvrtek 8. 11. – Objevovna, 2. patro, 18:30–21:00
Blok večerních přednášek: O potenciálu zapomenutých plodin aneb Proč je dobré mít genovou banku
Planí předchůdci kulturních rostlin – kdo byli a v čem jsou dodnes dobří
Ing. Vojtěch Holubec, CSc. – Genová banka, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Kdo jsou a odkud pochází planí předchůdci našich plodin. Jejich význam pro zlepšování plodin a potenciál využití planých ekotypů v současném zemědělství. Ochrana ohrožených a mizejících druhů.
Staré a méně známé plodiny – šance pro půdu i zdraví
Ing. Petra Hlásná Čepková, Ph.D. – Genová banka, Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Renesance zapomenutých plodin. Způsob pěstování, specifická chuť, zdravotní benefity - šance nejen pro osoby se speciálními stravovacími potřebami. Jak může změna našeho jídelníčku ovlivnit zemědělství.
sobota 10. 11. – Objevovna, 2. patro
Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích
Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i., 10.00–10.30
Budou naši potomci jíst brambory, jablka a česnek ještě za sto let? aneb Uchování rostlin v ultranízkých teplotách v Kryobance
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., 14.00–14.45
Posledních 100 let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza
Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i., 15.00–15.45
neděle 11. 11. – Objevovna, 2. patro
Posledních 100 let v životě kůrovců (lýkožroutů) a v kůrovcových kalamitách v českých lesích
Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i., 10.00–10.30
Brambory: zdravá potravina
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod, s.r.o., 10:45–11.30
Posledních 100 let ve vztahu stromů (lesa) a hmyzu: nejen škodlivost, ale i symbióza
Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i., 14.30–15.00
Moderní česká kuchyně
Během kurzu Moderní česká kuchyně se přesvědčíte, že česká kuchyně není jen svíčková nebo guláš. Pod vedením lektora Radka Davida si připravíte menu inspirované klasickými českými recepty tak, aby odpovídalo současným gastronomickým trendům. Nebude chybět losos s krémem z kopru, candát s květákovým pyré, dančí hřbet nebo dekonstruovaný štrůdl.
Radek David – executive chef restaurací La Veranda, Babiččina zahrada a The Bistro, letitý člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR, Kuchař roku 2002.
> více informací a přihláška na kurz
Gastrostudio, 3. patro, úterý 6. 11., 17:00–21:00
Mezinárodní agrární historická konference 2018
Národní zemědělské muzeum se svými partnery Univerzitou Karlovou, Českou zemědělskou univerzitou a Českou akademií zemědělských věd pořádají mezioborovou konferenci pod názvem „Agrární/zemědělská osvěta a vzdělávání v 18. až 21. století ve střední Evropě. Instituce a osobnosti, jejich působení v kontextu politického, ekonomického, sociálního a kulturního vývoje středoevropského venkova“.
Multifunkční sál (přízemí), Objevovna (2. patro), 8.–9. 11.
Film – svědek doby
Promítání unikátních dokumentárních filmů z fotoarchivu Národního zemědělského muzea: „Poslední vor“ – film o rekonstrukci tradiční voroplavby v Čechách a „Český kombajn“ – film o cestě českých konstruktérů k sestrojení prototypu kombajnu.
Výstava Dělat les, 3. patro, 6.–11. 11., 9:00–17:00
Největší objev. Fenomén zemědělství ve 100 předmětech
Navštivte unikátní výstavu ke 100 letům existence muzea založeného v roce vzniku samostatného Československa. Ve sto unikátních předmětech vypráví příběh zemědělství od zrnotěrky, chomoutu, pěstování brambor přes zrušení roboty, benzinový motor až po současné drony. Vydejte se s námi na cestu za podstatou naší civilizace.
> více informací na fenomenzemedelstvi.cz
Výstavní sál, 2. patro, 6.–11. 11., 9:00–17:00
Příběh zemědělství
Co znamená zemědělství a zemědělské vědy pro naši každodennost? Prohlédněte si naše muzejní expozice znázorňující pomyslnou pyramidu života. Expozice tematicky zaměřené na přírodu gradují v expozicích věnujících se výrobě potravin, jídlu a životu: Voda v krajině, Laboratoř ticha, Rybářství, Zemědělství, Myslivost, Gastronomie a Život – střešní zahrada.
Příslušné prostory budovy Národního zemědělského muzea, 6.–11. 11., 9:00–17:00
Jede traktor
Techniku v zemědělství muzeum prezentuje v expozici Jede traktor, která návštěvníkům představuje přes dvacet typů traktorů od tuzemských i zahraničních výrobců od roku 1917 do roku 1953. K dispozici jsou šlapací traktůrky, herní traktorový simulátor a trenažér Zetor Major, který simuluje jízdu po městě i orbu na poli.
Přízemí, 6.–11. 11., 9:00–17:00
Na akce Týdnu vědy a techniky je vstup zdarma.
Změna programu vyhrazena.