Těšit se můžete na ukázky tradičních postupů zpracování vepřového masa s komentářem mistra řezníka, výstavu řeznického náčiní ze sbírek NZM, gastronomické workshopy a ochutnávky, divadelní a hudební vystoupení, výtvarné dílny pro děti i prodej zabijačkových specialit. Na dvorku si také můžete prohlédnout prasátka mangalica.
Co jsme pro vás připravili?
Muzejní dvorek
- 10:00–10:10 • zahájení akce na pódiu
- 10:30–10:50 • Mangalica – chlupaté prasátko z pastvin
- 11:00–12:00 • ukázky bourání prasete • řeznický mistr Radek Janout (Řeznictví U Bejka)
- 12:30–12:50 • O prasatech a lidech aneb pozvánka na přednášky do Objevovny
- 13:00–13:30 • Mangalica – chlupaté prasátko z pastvin
- 14:00–15:00 • ukázky bourání prasete • řeznický mistr Radek Janout (Řeznictví U Bejka)
- 14:30–15:00 • masopustní hra • představení masopustních maškar (Ty-já-tr)
- 16:50–17:00 • pohřbívání basy a konec masopustu
- po celý den • prodej zabijačkových a masopustních specialit, občerstvení, horké i studené nápoje
- slosování výherců řeznické stezky • na pódiu 10:55 / 12:55 / 15:55
K jídlu, tanci i poslechu vyhrává Řeznická kapela 12:00–12:30 / 13:30–14:00 / 15:00–15:45
Budova muzea
- 10:00–16:00 • výtvarné dílny pro děti i jejich rodiče a prarodiče • výroba prstových loutek z papíru • výroba a zdobení prasátek z kartonu (10 Kč) • výroba pokojíčku do krabičky (50 Kč) • materiál k dispozici na místě • platba na místě u lektora • pauza 12:00–13:00
- 11:00–11:45 • O lidu řeznickém a zabijačkových hodech, komentovaná prohlídka s kurátorkou NZM Lucií Kubáskovou • 2. patro, expozice Zemědělství
- 13:00–13:30 • přednáška Co vám o prasatech neřekli, doc. Ing. Pavel Nevrkla, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně • 2. patro, Objevovna • Dozvíte se vše důležité o chovu prasat, rozdílech mezi plemeny, o proměnách prasat a masa v souvislosti s preferencemi konzumentů (malo prorostlé, masité atd.).
- 13:30–14:00 • přednáška Jako prase v žitě, Gudrun Illmann, Dr. agr., VÚŽV, v. v. i. • 2. patro, Objevovna • Dozvíte se, jak se žije prasatům v chovech a co vše se dělá pro jejich welfare
- 15:00–15:45 • pohádka pro děti Čmelák Brundibár, divadlo HAD • 3. patro, Velký sál
- 16:00–16:45 • lidové tance a písně, DFS Kytice • přízemí, Multifunkční sál
- 11:30–12:45 / 13:30–14:45 / 15:30–16:45 • Zapomenuté zabijačkové recepty – kuchařské workshopy se Starou gardou Asociace kuchařů a cukrářů • 3. patro, Gastrostudio, nutná rezervace
- po celý den • workshop výroby dřevěných hraček s řezbářem Janem Merhautem • řeznická stezka se slosováním o ceny • oddychová zóna s masopustními a jinými sladkostmi • pršut z mangalici • nově v provozu kavárna v přízemí
Na čem si pochutnáte?
Na dvorku
- Řeznictví U Bejka: teplé i studené zabijačkové speciality, jaternice, jelítka, ovar s křenem, zabijačková polévka, grilované klobásy, paštiky a spousta dalšího
- Domácí uzené (p. Metelič): domácí uzené maso
- Škvarky (p. Sekyra): škvarky na mnoho způsobů
- Vinařství rodiny Machových: lahvové odrůdové víno, svařené víno
Uvnitř muzea
- Pivovar Bohdaneč: pršut, klobásky, škvarky, špek, pancetta
- Medovinka s. r. o.: chléb, pečivo, medomarokánky, med, medoviny, medový čaj
Akci pořádáme s divadelním spolkem Ty-já-tr, organizátorem Letenského masopustu.
Vstupné 100 Kč/ osoba, děti od 3 let, senioři od 65 let, studenti 50 Kč/ osoba.
Maškary v masopustních kostýmech mají vstup na akci zdarma.