V České republice se Noc vědců koná od roku 2005 a je zastoupena českými univerzitami, vědeckými ústavy, hvězdárnami a dalšími institucemi. V současnosti probíhá akce pod národní koordinací Ostravské univerzity a VŠB – Technické univerzity v Ostravě. V roce 2020 se právě zmíněným univerzitám podařilo získat prestižní evropský projekt Marie Curie-Skłodowská, díky kterému se česká Noc vědců dostává i na evropskou mapu.
Noc vědců v NZM Ostrava je realizována za finanční podpory Ročního vzdělávacího plánu Ministerstva zemědělství 2024.
17:00–21:00 Výroba amuletu
Pro děti bude připravena dílnička spojená s výstavou Archeologie z nebe. Děti si mohou vyrobit kopii pravěkých korálků, které se na našem území vyráběly a užívaly v době železné. Uvidí tak, jak moc se od pravěku změnila nebo nezměnila podoba ozdob či amuletů, které člověk používá.
Výroba amuletu | Noc vědců (nocvedcu.cz)
1. NP výstavní prostor
17:00–19:30 Proměňte podtácek na originální obrázek
Chcete zjistit, jak velkou máte fantazii a trpělivost? Vydejte se s námi na tečkované dobrodružství a namalujte si vlastní originální podtácek. Proměna dřevěného výřezu je jen ve vašich rukou. Budete překvapeni, kolik radosti udělá každá tečka, kterou namalujete.
Workshop povede MgA Taťána Reková | workshop je pro zájemce nad 15 let | 3. NP edukační místnost
Proměňte podtácek na originální obrázek | Noc vědců (nocvedcu.cz)
18:00 Kleť, špýchar, špejchar, sypání: Sýpky a jejich proměny (nejen) na Ostravsku
Romana Rosová – Martin Strakoš | 3.NP Konferenční centrum | rezervace online
Dějiny území dnešní Ostravy před nástupem průmyslu jsou přinejmenším stejně zajímavé jako dějiny moderní, přesto památky na tuto éru se tak často nepřipomínají. Ačkoliv zástavba v souvislosti s industrializací Ostravska v průběhu 19. a 20. století na mnoha místech zcela převrstvila původní venkovský urbanismus a velká většina staveb dokládajících zemědělskou minulost regionu byla zničena, dochovaly se i v Ostravě stopy z časů před nástupem průmyslové revoluce. K nim patří i hospodářské objekty vrchnostenských dvorů a sýpky. Jedním z nejstarších dokladů je kamenná sýpka v městské části Svinov, jejíž kořeny sahají až do raného novověku. Přednáška se bude věnovat nejen historii a stavebnímu vývoji této stavby, ale přiblíží i typologicky obdobné stavby v širším kontextu Moravy a Slezska.
18:00 Proměna s Baruš
Baruš je mamina na mateřské, která začala před 3 lety s LOWCARB stravou, ta jí hodně změnila život.
Jak v proměně, jejího vzhledu, tak v pracovním životě. Ne jen, že zhubla přes 34 kilogramů, ale také vybudovala firmu Baruš vaří sro. A rozváží krabičky s lowcarb a fitness jídlem po celém MS kraji. Na workshopu vám ukáže jak se dá udělat zdravá pizza, všemi oblíbené halušky s brynzou a slaninou, promění v Lowcarb „dietní“ verzi bez lepku a sacharidů. A také vám napeče pečivo, opět bez lepku a sacharidů.
19:00 Proměna zemědělské krajiny na Ostravsku: Od rybníků, luk a polí k postindustriální krajině
Petr Lexa Přendík | 3.NP konferenční centrum
Přednáška zabývající se proměnami vybraných částí Ostravy přibližuje zásadní změny ve využívání prostoru obyvateli Ostravska. Na základě vojenských mapování, stabilního katastru, leteckého snímkování a současných leteckých snímků poznáte, nakolik se krajina Ostravy proměnila za posledních 200 let. Tam, kde kdysi byly pole, rybníky, louky stojí dnes haldy či průmyslové zóny. Kolik „původní krajiny“ nám v Ostravě vlastně zůstalo?
20:00 Proměna pivní kultury s příchodem IPA
Natálie Raclavská / s ochutnávkou / nad 18 let | 2.NP gastrozóna | online rezervace
IPA a chmely nové vlny: kde se IPA vzala a proč je tak oblíbená?
Historie pivního stylu + historie americké pivní revoluce, příběh Anchor Brewing
Kolik IP známe? Rozluštíme zkratky: AIPA, DIPA, DDH IPA, WCIPA, Red IPA, Cold IPA, Dry IPA, black IPA, micro IPA, SIPA, NEIPA, EC IPA, Hazy, vermont, juicy, wheat…
Jak důležitý je v IPě chmel? Co je to chmelení za studena? Jak se s chmelem pracuje během vaření? Kdy a kolik se ho přidává? Krátké intro o typech chmelu. Jaké jsou nejdůležitější chmely nové vlny? Jaké chmely se používají v Evropě? Biotransformace.
Proměna pivní kultury s příchodem IPA / Natálie Raclavská / s ochutnávkou | Noc vědců (nocvedcu.cz)