Noc vědců je veřejně přístupná akce, jejímž posláním je popularizace vědy a techniky. Na stovkách míst v Evropě se na jeden den na přelomu září a října ve večerních hodinách zpřístupní vědecká a výzkumná pracoviště včetně univerzit a zábavnou formou je dána široké veřejnosti možnost poznávat vědu, a to doslova všemi smysly.

> tisková zpráva organizátora Noci vědců z 2. 9. 2019: Celé Česko pod vlajkou ostravských univerzit opět ovládne věda

Program v Národním zemědělském muzeu

> stanoviště výzkumných ústavů

> přednášky

> komentované ukázky v gastrostudiu

 

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Věda pro zemi

17:30–18:00 / přízemí, Malý sál

Vyhlášení výsledků 4. ročníku soutěže studentských prací Věda pro zemi, jejímž cílem je podpořit mladé talentované autory a umožnit jim vydání jejich práce shrnující výsledky jejich výzkumu. Soutěž se koná pod záštitou ministra zemědělství.

Les a kůrovec 

18:00–18:30, 20:00–20:30 / 1. patro, výstava Lesníkův rok

Cesta výstavou Lesníkův rok s vypravěčem-lesníkem na téma lýkožrout smrkový – biologie a metody boje. Poznejte práci lesníků a pomozte jim obnovit a chránit naše hospodářské lesy.

 

Stanoviště výzkumných ústavů

PŘÍZEMÍ

Výsledky výzkumů je nutné prezentovat. Píšete? Publikujte!

/ Česká akademie zemědělských věd / přízemí, Velký sál

Sdílejte své výsledky a zkušenosti se širokou odbornou i laickou veřejností.
Pokud se napsané čte, zůstává napořád. Začtěte se do našich vědeckých časopisů.
Věda, výzkum, vzdělávání – 3V budoucnosti :-)

Jak najít srnče ukryté v poli / Využití zbytkových a odpadních surovin v zemědělství

/ Výzkumný ústav zemědělské techniky, v. v. i. / přízemí, Velký sál

Vyzkoušejte si, jak lze pomocí termokamery vyhledávat v trávě ukrytá zvířata (termovizní vyhledávací zařízení).

Výroba kompostů a biopaliv ze zbytků a zemědělských odpadních surovin – přínosy pro životní prostředí. Ukázky surovin, finálních výrobků a prezentace různých technologických postupů při výrobě.  

Bez vody a půdy to nepůjde

/ Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. / přízemí, Velký sál

Vlastnosti půdy a ukázky vodní eroze. Demonstrace infiltrometru, prezentace tvorby odtoku z povodí (vliv distribuce srážek – povrchový odtok, přívalové povodně vs. sucho). Prezentace termografického měření ve vazbě na kvalitu vod.

Agrolesnictví aneb Pojďme na zvířata se stromy

/ Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. / přízemí, Velký sál

Interaktivní ukázka, jak stromy pomáhají zlepšovat životní podmínky zvířat a jak působí na své okolí i na procesy související s klimatickou změnou. Agrolesnictví jako funkční způsob šetrného zemědělství.

Co mohou vidět senzory

/ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. / přízemí, Velký sál

Interaktivní ukázky termokamerové, hyperspektrální a lidarové techniky včetně bezpilotních prostředků (dronů) používaných v zemědělství a výzkumu. V 18:30, 19:30, 20:30, 21:30 ukázkový let dronu.

 

1. PATRO

Proměny lesa a krajiny v závislosti na našem poznání

/ Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. / 1. patro, foyer

Jedním z důsledků změn klimatu, světového obchodu a cestování je migrace organismů, které překonávají obrovské vzdálenosti a osidlují nová území. Některé se stávají hrozbou, jiné zdomácní. Jak žít a chovat se šetrně k naší planetě Zemi. Jak porozumět proměnám lesa a krajiny v závislosti na našem poznání.

Mohou rostliny onemocnět? aneb Když má rostlina špatného souseda

/ Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r. o., Troubsko / 1. patro, foyer

Může rostlina dostat virózu nebo jinou chorobu? Jak rostliny užívají léky aneb Pesticidy nejsou vždycky jedy.

Nech brouka žít. Čmeláci a pučmelouni

/ Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r. o., Troubsko / 1. patro, foyer

Čmeláčí doupě a pastva – Čmelda s Brundou opět v akci. Dřepčík dřepí v řepce, ven se mu z ní nechce.

 

2. PATRO

Genetické zdroje rostlin

/ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. / 2. patro, foyer

Jak a proč se skladují semena genetických zdrojů rostlin v Národních genových bankách.

Houby, jak je většinou neznáte

/ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. / 2. patro, foyer

Kultury hub pěstované na agarových živných médiích, a to pohledem pouhým okem i pomocí stereomikroskopu. Zájemci se budou moci ptát na nejrůznější záležitosti týkající se hub a vyzkoušet si vybrané techniky práce používané při práci s houbami a jejich studiu.

Jak se umí rostliny samy bránit

/ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. / 2. patro, foyer

Rostliny si vytvářejí celou řadu obranných mechanismů nejen proti chorobám a škůdcům, ale i proti nepřízni počasí. Základní mechanismy rostlinné obranyschopnosti proti chorobám a škůdcům. Rostlinné vůně jako látky, které mohou rostliny ochránit proti škůdcům. Botanické pesticidy jako bezpečné přípravky na ochranu rostlin. Představena budou jednotlivá stadia hmyzu.

Udělejme to pro Zemi

/ Národní zemědělské muzeum / 2. patro, expozice Zemědělství

Vyzkoušejte si, jak vypadá vodní eroze, co je to vodní stopa, na jakém principu funguje vodní elektrárna i co všechno patří či nepatří do kompostu

 

3. PATRO

Staň se muzejním kurátorem

/ Národní zemědělské muzeum / 3. patro, foyer

Jak se z fotografie stane sbírkový předmět a co všechno musí umět archivář v zemědělském muzeu.

Ovoce pro každého

/ Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy s.r.o. / 3. patro, expozice Gastronomie

Přijďte se podívat na nové odrůdy ovoce s chutnými a atraktivními plody, které jsou odolné k vybraným chorobám a fyziologickým poruchám a jejich pěstování je pak šetrnější k životnímu prostředí.

Potraviny šetrné k planetě

/ Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. / 3. patro, foyer

Ochutnejte jídlo z hmyzu! Představení nových a netradičních druhů potravin. Šetrné technologie výroby a skladování, moderní způsoby zpracování, potraviny pro osoby se specifickými výživovými požadavky, doplňky stravy. Jak snižovat cukry, tuky a soli v potravinách a další trendy a novinky v oblasti zdravé výživy.

České pivo – přírodní produkt národní identity a hrdosti

/ Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. / 3. patro, foyer

O věhlasu českého piva není pochyb. Přijďte se podívat, jaké jsou základní suroviny pro jeho výrobu, jak technologický proces výroby sladu a piva probíhá, jaké druhy kvasinek se používají a jak šetrná k planetě je jeho produkce. Informace o seminářích, kurzech a publikacích z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.

Brambory – každý den jinak

/ Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod / 3. patro, expozice Gastronomie

O tom, jak vybrat správnou odrůdu brambor. Poradna pro kuchaře i pěstitele.

 

Přednášky

Revitalizace vodních toků jako šetrný prostředek k zadržení vody v krajině

18:00–18:30 / 2. patro, Objevovna

RNDr. Petr Kubala, Povodí Vltavy, státní podnik

Naše společnost se musí připravit na častější extrémy počasí – povodně a období sucha, která mohou být doprovázená nedostatkem vody. Klíčem k zajištění dostatku vody je její zadržení v krajině, k čemuž nám mohou pomoci, kromě jiných opatření, i revitalizace vodních toků.

Digitální zemědělství   

18:30–19:00 / 2. patro, Objevovna 

Ing. Jan Lukáš, Ph.D., VÚRV

Digitalizace zemědělství souvisí s rozvojem a dostupností technologií dálkového průzkumu Země, GIS, robotikou, předpovědními modely, provázaností a zpracováním velkých dat. Účastníci se na konkrétních příkladech seznámí  s touto problematikou, možnými budoucími scénáři jejich rozšíření a využití včetně dopadů do socioekonomické sféry a vzdělávání.  

Od bekyně ke kůrovci 

19:00–19:30 / 2. patro, Objevovna

doc. Ing. Petr Zahradník, VÚLHM

Kalamity lesních škůdců v průběhu posledních dvou století. Co okusovalo lesy za Rakouska-Uherska a co dnes. Kůrovec jako indikátor. Porovnání historických dat.

Šlechtění ovocných druhů je běh na dlouhou trať

19:00–19:30 / přízemí, Malý sál

Ing. Lubor Zelený, VŠÚO Holovousy

Možnosti šlechtění ovoce, tradiční i nové metody šlechtění, jak lze šlechtěním podpořit šetrné chování k přírodě a mnohé další se dozvíte z přednášky šlechtitelů z Holovous.

Plýtvání potravinami

19:30–20:00 / 2. patro, Objevovna

Ing. Aleš Landfeld, Ph.D., Mgr. Radko Pechar, Ph.D., VÚPP

Plýtvání je celospolečenský problém. Nedokážeme včas reagovat na měnící se podmínky a k plýtvání zemědělskými surovinami i potravinami dochází v celém dodavatelském řetězci. Může být řešením udržitelné zemědělství, které je dlouhodobě šetrnější k přírodě a hospodárněji využívá její zdroje?

Plané příbuzné druhy kulturním plodinám – které to jsou a jak mohou být užitečné?   

19:30–20:00 / přízemí, Malý sál

Ing. V. Holubec, CSc., VÚRV

Poptávka po vysoce produktivních plodinách vede v průběhu domestikace planých rostlin ke snižování genetické rozmanitosti. Opakovaným výběrem vymizely potenciálně cenné genetické varianty a s tím související fenotypy. Sbírka planých příbuzných druhů proto poskytuje genetické materiály s cennými znaky a odolností k abiotickým a biotickým stresům, které lze využít ve výzkumu a šlechtění.

Potraviny z hmyzu             

20:00–20:30 / 2. patro, Objevovna

Libor Sloupenský, VÚPP

Možnosti chovu, zpracování, výhody a zdravotní benefity a další informace a zajímavosti související s hmyzem jako potravinou. Nebudou chybět ani informace o zásadách správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu.

100 let Výzkumné stanice vinařské Karlštejn                                                

20:00–20:30 / 2. patro, Objevovna

Ing. Radomíra Střalková, Ph.D., VÚRV

Od vzniku až po současnost – historie Výzkumné stanice vinařské Karlštejn, VÚRV

Lepek – máme se ho bát?

20:30–21:00 / 2. patro, Objevovna

Ing. V. Dvořáček, Ph.D., VÚRV

Představení historických souvislostí vzniku a izolace lepku a jeho význam pro technologickou kvalitu pekařských produktů. Nutriční význam lepku a komentáře k vlivu odlišných pšeničných druhů či moderního šlechtění pšenice na nárůst celiakie či lepkové intolerance v populaci.

Sbírky mikroorganismů – pokladnice pro další generace

20:30–21:00 / přízemí, Malý sál

RNDr. David Novotný, Ph.D., VÚRV

Význam, úkoly a fungování sbírek kultur mikroorganismů. Proč má smysl uchovávat mikroorganismy. Zákulisí „zoologické zahrady“ mikroorganismů.

Brambory – zdravá potravina

21:00–21:30 / 2. patro, Objevovna

Ing. Jaroslav Čepl, CSc., VÚB HB

Brambory jsou nutričně významná základní potravina. Obsahují vysoké množství vitamínů, minerálů a dalších pro život významných látek.

O rezistenci mikroorganismů k pesticidům a o tom, jak vzniku rezistence čelit

21:30–22:00 / přízemí, Malý sál

Ing. Matěj Pánek, Ph.D., VÚRV

Může molekulární genetika pomoci při ochraně rostlin? Od DNA mikroskopických hub k efektivní ochraně rostlin.

 

Komentované ukázky v gastrostudiu

Vše o bramborách – představení odrůd a poradna pro pěstitele

Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod

19:00–19:30 / 3. patro, gastrostudio

Které brambory jsou nejlepší na bramboráky a které do salátu? Jaká je u nás nejoblíbenější odrůda? Praktické ukázky vaření bramborových odrůd včetně chuťové zkoušky. To vše s komentářem odborníků z Výzkumného ústavu bramborářského.

 

Vše o jablku – představení odrůd jablek a poradna pro pěstitele

Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy s.r.o.

20:00–20:30 / 3. patro, gastrostudio

Praktické ukázky a testování různých odrůd jablek. O známých i vzácných odrůdách. Jak poznat, k čemu se nejlépe jablko hodí. O moštech jednodruhových i vícedruhových. Praktické ukázky odrůd jablek včetně chuťové zkoušky. Odborný komentář.

 

> událost Noc vědců v Národním zemědělském muzeu na Facebooku

> leták s programem a mapkou ke stažení

 

Noci vědců v Národním zemědělském muzeu 2019 se účastní:

Česká akademie zemědělských věd logoPovodí Vltavy logo Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský HolovousyVýzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod logoVýzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti logoVýzkumný ústav meliorací a ochrany půdy logoVýzkumný ústav pivovarský a sladařský logoVýzkumný ústav potravinářský Praha logoVýzkumný ústav rostlinné výroby, logoVýzkumný ústav zemědělské techniky logo Výzkumný ústav živočišné výroby logo   Zemědělský výzkum logo    

Ministerstvo zemědělství logoNárodní zemědělské muzeum logo

Pondělí Zavřeno
Úterý 9:00–17:00
Středa 9:00–17:00
Čtvrtek 9:00–17:00
Pátek 9:00–17:00
Sobota 9:00–17:00
Neděle 9:00–17:00

Zobrazit celou otevírací dobu objektu

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.