Noc vědců je veřejně přístupná akce, jejímž posláním je popularizace vědy a techniky. Na stovkách míst v Evropě se na jeden den na přelomu září a října ve večerních hodinách zpřístupní vědecká a výzkumná pracoviště včetně univerzit a zábavnou formou je dána široké veřejnosti možnost poznávat vědu, a to doslova všemi smysly.
> tisková zpráva organizátora Noci vědců z 2. 9. 2019: Celé Česko pod vlajkou ostravských univerzit opět ovládne věda
Program v Národním zemědělském muzeu
> stanoviště výzkumných ústavů
> komentované ukázky v gastrostudiu
Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Věda pro zemi
17:30–18:00 / přízemí, Malý sál
Vyhlášení výsledků 4. ročníku soutěže studentských prací Věda pro zemi, jejímž cílem je podpořit mladé talentované autory a umožnit jim vydání jejich práce shrnující výsledky jejich výzkumu. Soutěž se koná pod záštitou ministra zemědělství.
Les a kůrovec
18:00–18:30, 20:00–20:30 / 1. patro, výstava Lesníkův rok
Cesta výstavou Lesníkův rok s vypravěčem-lesníkem na téma lýkožrout smrkový – biologie a metody boje. Poznejte práci lesníků a pomozte jim obnovit a chránit naše hospodářské lesy.
Stanoviště výzkumných ústavů
PŘÍZEMÍ
Výsledky výzkumů je nutné prezentovat. Píšete? Publikujte!
/ Česká akademie zemědělských věd / přízemí, Velký sál
Sdílejte své výsledky a zkušenosti se širokou odbornou i laickou veřejností.
Pokud se napsané čte, zůstává napořád. Začtěte se do našich vědeckých časopisů.
Věda, výzkum, vzdělávání – 3V budoucnosti :-)
Jak najít srnče ukryté v poli / Využití zbytkových a odpadních surovin v zemědělství
/ Výzkumný ústav zemědělské techniky, v. v. i. / přízemí, Velký sál
Vyzkoušejte si, jak lze pomocí termokamery vyhledávat v trávě ukrytá zvířata (termovizní vyhledávací zařízení).
Výroba kompostů a biopaliv ze zbytků a zemědělských odpadních surovin – přínosy pro životní prostředí. Ukázky surovin, finálních výrobků a prezentace různých technologických postupů při výrobě.
Bez vody a půdy to nepůjde
/ Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. / přízemí, Velký sál
Vlastnosti půdy a ukázky vodní eroze. Demonstrace infiltrometru, prezentace tvorby odtoku z povodí (vliv distribuce srážek – povrchový odtok, přívalové povodně vs. sucho). Prezentace termografického měření ve vazbě na kvalitu vod.
Agrolesnictví aneb Pojďme na zvířata se stromy
/ Výzkumný ústav živočišné výroby, v. v. i. / přízemí, Velký sál
Interaktivní ukázka, jak stromy pomáhají zlepšovat životní podmínky zvířat a jak působí na své okolí i na procesy související s klimatickou změnou. Agrolesnictví jako funkční způsob šetrného zemědělství.
Co mohou vidět senzory
/ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. / přízemí, Velký sál
Interaktivní ukázky termokamerové, hyperspektrální a lidarové techniky včetně bezpilotních prostředků (dronů) používaných v zemědělství a výzkumu. V 18:30, 19:30, 20:30, 21:30 ukázkový let dronu.
1. PATRO
Proměny lesa a krajiny v závislosti na našem poznání
/ Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. / 1. patro, foyer
Jedním z důsledků změn klimatu, světového obchodu a cestování je migrace organismů, které překonávají obrovské vzdálenosti a osidlují nová území. Některé se stávají hrozbou, jiné zdomácní. Jak žít a chovat se šetrně k naší planetě Zemi. Jak porozumět proměnám lesa a krajiny v závislosti na našem poznání.
Mohou rostliny onemocnět? aneb Když má rostlina špatného souseda
/ Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r. o., Troubsko / 1. patro, foyer
Může rostlina dostat virózu nebo jinou chorobu? Jak rostliny užívají léky aneb Pesticidy nejsou vždycky jedy.
Nech brouka žít. Čmeláci a pučmelouni
/ Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r. o., Troubsko / 1. patro, foyer
Čmeláčí doupě a pastva – Čmelda s Brundou opět v akci. Dřepčík dřepí v řepce, ven se mu z ní nechce.
2. PATRO
Genetické zdroje rostlin
/ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. / 2. patro, foyer
Jak a proč se skladují semena genetických zdrojů rostlin v Národních genových bankách.
Houby, jak je většinou neznáte
/ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. / 2. patro, foyer
Kultury hub pěstované na agarových živných médiích, a to pohledem pouhým okem i pomocí stereomikroskopu. Zájemci se budou moci ptát na nejrůznější záležitosti týkající se hub a vyzkoušet si vybrané techniky práce používané při práci s houbami a jejich studiu.
Jak se umí rostliny samy bránit
/ Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. / 2. patro, foyer
Rostliny si vytvářejí celou řadu obranných mechanismů nejen proti chorobám a škůdcům, ale i proti nepřízni počasí. Základní mechanismy rostlinné obranyschopnosti proti chorobám a škůdcům. Rostlinné vůně jako látky, které mohou rostliny ochránit proti škůdcům. Botanické pesticidy jako bezpečné přípravky na ochranu rostlin. Představena budou jednotlivá stadia hmyzu.
Udělejme to pro Zemi
/ Národní zemědělské muzeum / 2. patro, expozice Zemědělství
Vyzkoušejte si, jak vypadá vodní eroze, co je to vodní stopa, na jakém principu funguje vodní elektrárna i co všechno patří či nepatří do kompostu
3. PATRO
Staň se muzejním kurátorem
/ Národní zemědělské muzeum / 3. patro, foyer
Jak se z fotografie stane sbírkový předmět a co všechno musí umět archivář v zemědělském muzeu.
Ovoce pro každého
/ Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy s.r.o. / 3. patro, expozice Gastronomie
Přijďte se podívat na nové odrůdy ovoce s chutnými a atraktivními plody, které jsou odolné k vybraným chorobám a fyziologickým poruchám a jejich pěstování je pak šetrnější k životnímu prostředí.
Potraviny šetrné k planetě
/ Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i. / 3. patro, foyer
Ochutnejte jídlo z hmyzu! Představení nových a netradičních druhů potravin. Šetrné technologie výroby a skladování, moderní způsoby zpracování, potraviny pro osoby se specifickými výživovými požadavky, doplňky stravy. Jak snižovat cukry, tuky a soli v potravinách a další trendy a novinky v oblasti zdravé výživy.
České pivo – přírodní produkt národní identity a hrdosti
/ Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s. / 3. patro, foyer
O věhlasu českého piva není pochyb. Přijďte se podívat, jaké jsou základní suroviny pro jeho výrobu, jak technologický proces výroby sladu a piva probíhá, jaké druhy kvasinek se používají a jak šetrná k planetě je jeho produkce. Informace o seminářích, kurzech a publikacích z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Brambory – každý den jinak
/ Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod / 3. patro, expozice Gastronomie
O tom, jak vybrat správnou odrůdu brambor. Poradna pro kuchaře i pěstitele.
Přednášky
Revitalizace vodních toků jako šetrný prostředek k zadržení vody v krajině
18:00–18:30 / 2. patro, Objevovna
RNDr. Petr Kubala, Povodí Vltavy, státní podnik
Naše společnost se musí připravit na častější extrémy počasí – povodně a období sucha, která mohou být doprovázená nedostatkem vody. Klíčem k zajištění dostatku vody je její zadržení v krajině, k čemuž nám mohou pomoci, kromě jiných opatření, i revitalizace vodních toků.
Digitální zemědělství
18:30–19:00 / 2. patro, Objevovna
Ing. Jan Lukáš, Ph.D., VÚRV
Digitalizace zemědělství souvisí s rozvojem a dostupností technologií dálkového průzkumu Země, GIS, robotikou, předpovědními modely, provázaností a zpracováním velkých dat. Účastníci se na konkrétních příkladech seznámí s touto problematikou, možnými budoucími scénáři jejich rozšíření a využití včetně dopadů do socioekonomické sféry a vzdělávání.
Od bekyně ke kůrovci
19:00–19:30 / 2. patro, Objevovna
doc. Ing. Petr Zahradník, VÚLHM
Kalamity lesních škůdců v průběhu posledních dvou století. Co okusovalo lesy za Rakouska-Uherska a co dnes. Kůrovec jako indikátor. Porovnání historických dat.
Šlechtění ovocných druhů je běh na dlouhou trať
19:00–19:30 / přízemí, Malý sál
Ing. Lubor Zelený, VŠÚO Holovousy
Možnosti šlechtění ovoce, tradiční i nové metody šlechtění, jak lze šlechtěním podpořit šetrné chování k přírodě a mnohé další se dozvíte z přednášky šlechtitelů z Holovous.
Plýtvání potravinami
19:30–20:00 / 2. patro, Objevovna
Ing. Aleš Landfeld, Ph.D., Mgr. Radko Pechar, Ph.D., VÚPP
Plýtvání je celospolečenský problém. Nedokážeme včas reagovat na měnící se podmínky a k plýtvání zemědělskými surovinami i potravinami dochází v celém dodavatelském řetězci. Může být řešením udržitelné zemědělství, které je dlouhodobě šetrnější k přírodě a hospodárněji využívá její zdroje?
Plané příbuzné druhy kulturním plodinám – které to jsou a jak mohou být užitečné?
19:30–20:00 / přízemí, Malý sál
Ing. V. Holubec, CSc., VÚRV
Poptávka po vysoce produktivních plodinách vede v průběhu domestikace planých rostlin ke snižování genetické rozmanitosti. Opakovaným výběrem vymizely potenciálně cenné genetické varianty a s tím související fenotypy. Sbírka planých příbuzných druhů proto poskytuje genetické materiály s cennými znaky a odolností k abiotickým a biotickým stresům, které lze využít ve výzkumu a šlechtění.
Potraviny z hmyzu
20:00–20:30 / 2. patro, Objevovna
Libor Sloupenský, VÚPP
Možnosti chovu, zpracování, výhody a zdravotní benefity a další informace a zajímavosti související s hmyzem jako potravinou. Nebudou chybět ani informace o zásadách správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu.
100 let Výzkumné stanice vinařské Karlštejn
20:00–20:30 / 2. patro, Objevovna
Ing. Radomíra Střalková, Ph.D., VÚRV
Od vzniku až po současnost – historie Výzkumné stanice vinařské Karlštejn, VÚRV
Lepek – máme se ho bát?
20:30–21:00 / 2. patro, Objevovna
Ing. V. Dvořáček, Ph.D., VÚRV
Představení historických souvislostí vzniku a izolace lepku a jeho význam pro technologickou kvalitu pekařských produktů. Nutriční význam lepku a komentáře k vlivu odlišných pšeničných druhů či moderního šlechtění pšenice na nárůst celiakie či lepkové intolerance v populaci.
Sbírky mikroorganismů – pokladnice pro další generace
20:30–21:00 / přízemí, Malý sál
RNDr. David Novotný, Ph.D., VÚRV
Význam, úkoly a fungování sbírek kultur mikroorganismů. Proč má smysl uchovávat mikroorganismy. Zákulisí „zoologické zahrady“ mikroorganismů.
Brambory – zdravá potravina
21:00–21:30 / 2. patro, Objevovna
Ing. Jaroslav Čepl, CSc., VÚB HB
Brambory jsou nutričně významná základní potravina. Obsahují vysoké množství vitamínů, minerálů a dalších pro život významných látek.
O rezistenci mikroorganismů k pesticidům a o tom, jak vzniku rezistence čelit
21:30–22:00 / přízemí, Malý sál
Ing. Matěj Pánek, Ph.D., VÚRV
Může molekulární genetika pomoci při ochraně rostlin? Od DNA mikroskopických hub k efektivní ochraně rostlin.
Komentované ukázky v gastrostudiu
Vše o bramborách – představení odrůd a poradna pro pěstitele
Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod
19:00–19:30 / 3. patro, gastrostudio
Které brambory jsou nejlepší na bramboráky a které do salátu? Jaká je u nás nejoblíbenější odrůda? Praktické ukázky vaření bramborových odrůd včetně chuťové zkoušky. To vše s komentářem odborníků z Výzkumného ústavu bramborářského.
Vše o jablku – představení odrůd jablek a poradna pro pěstitele
Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský, Holovousy s.r.o.
20:00–20:30 / 3. patro, gastrostudio
Praktické ukázky a testování různých odrůd jablek. O známých i vzácných odrůdách. Jak poznat, k čemu se nejlépe jablko hodí. O moštech jednodruhových i vícedruhových. Praktické ukázky odrůd jablek včetně chuťové zkoušky. Odborný komentář.
> událost Noc vědců v Národním zemědělském muzeu na Facebooku
> leták s programem a mapkou ke stažení