PROGRAM
17:00–20:00 TAJEMSTVÍ MLÉKA
Pojďte s námi poodhalit tajemství mléka a zkusit odpovědět na otázky:
Kolik mléka musím denně vypít? Je mléko zdravé?
Kolik mléka je potřeba na výrobu jogurtu nebo sýru? Kdo nám krade vápník?
CO VŠE SI MŮŽETE VYZKOUŠET?
- výroba sýřeniny - pomocí kyselé hydrolýzy se mléko srazí - výsledek sladký sýr (tvaroh) a syrovátka
- povrchové napětí mléka - barevná duha na povrchu mléka pomocí potravinářského barviva a saponátu
- pH mléka a porovnání s vybranými nápoji - pomocí pH papírku změření pH mléka, vody, octu, coly....
- senzorická analýza - účastníci určují podle senzorických vlastností o jakou komoditu se jedná (mléko, voda....)
- hledání ztraceného vápníku - význam vápníku v mléce - ukázka odvápněné kosti a vysvětlení významu vápníku pro lidský organizmus
Program ve spolupráci s fakultou technologickou Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Ústav analýzy a chemie potravin - Ing. et Ing. Anna Adámková, Ph.D.
18:00 BESEDA S JINDŘICHEM ŠTREITEM
Výstavu Jindřich Štreit a lidé v zemědělství v 18 hodin doplní BESEDA S JINDŘICHEM ŠTREITEM, kterou bude moderovat Jiří Siostrzonek, slezský sociolog, fotograf a vysokoškolský pedagog Institutu tvůrčí fotografie Slezské univerzity v Opavě. Beseda bude vycházet z výstavy a témat zemědělství, člověk v krajině, zemědělské profese, životní styl vesnické komunity, vztah lidí k půdě, zvířatům, rituály a kulturní aktivity na vesnici v historii a dnes.
20:00 – 24:00 NOČNÍ SMĚNA nejen na poli, ale také v pivovaru
Které stroje o žních pracují i v noci? Dnes probíhají zemědělské práce nikoli výjimečně i v noci, včetně například setí. V expozici zemědělské techniky si po setmění můžete prohlédnout mlátičky a kombajny, které jsou podstatné pro efektivní sklizeň.
Co se děje v pivovaru po setmění? V pivovaru se vařilo nonstop, v nepřetržitém provozu jela varna a spilka. Na třísměnný provoz pracovala sladovna a stáčírna do lahví. Dále kotelna, strojovna a údržba. Práce v pivovaru měla i určitá specifika vycházející z povahových vlastností prvního sládka. Ten pedanticky vyžadoval čistotu v provozu a brzy ráno, často ještě za tmy, obcházel jednotlivé provozy a zjišťoval stav práce.
Nebude chybět ani opékání špekáčků a čepovaný Radegast před budovou Národního zemědělského muzea.