Program v Národním zemědělském muzeu
> akce probíhající každý den (Co víte o lese – stůl odborníků, Lesníkův rok – komentovaná prohlídka výstavy)
> úterý 12. 11. (přednášky Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, komentované prohlídky expozice Jede traktor)
> středa 13. 11. (komentované prohlídky expozice Zemědělství, přednášky Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti a lesníka Václava Kinského)
> čtvrtek 14. 11. (komentované prohlídky výstavy Jindřich Štreit a Cykly, diskuse na téma Lepek a bezlepek s vědci z Výzkumného ústavu potravinářského Praha)
> pátek 15. 11. (konference Voda, zemědělství, průmysl a právo po roce 1869)
12.–15. 11., 9:00–17:00
Co víte o lese? – stůl odborníků
Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti
Jak bude vypadat naše krajina ovlivněná klimatickými změnami? Povídání pro malé i velké na téma migrace rostlinných i živočišných druhů, záchrany ohrožených dřevin, dendrochronologie i ochrany lesů.
foyer 1. patro
12.–15. 11., 10:00–16:00
Lesníkův rok – komentovaná prohlídka s vypravěčem
Seznamte se s péčí o les, s lesnickým kalendářem, pro jehož jednotlivé části jsou typické různé aktivity (zalesňování, ochrana lesa, semenářství…), s produkční i mimoprodukční funkcí lesa. Součástí zážitkové a vzdělávací výstavy jsou kromě exponátů a jednotlivých kulis a místností (kancelář lesníka, učebna, dílna lesníka, lesní labyrint) také pochozí lesnické mapy, poznávací hry z přírodních materiálů či dřevěné stavebnice.
1. patro, Lesníkův rok, komentovaná prohlídka, sraz vždy v celou před výstavou
Úterý 12. listopadu
10:00–11:00
Pivo v české gastronomii / přednáška
Ing. Jaromír Fiala, Ph.D., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský
Přednáška je věnována postavení piva v české společnosti jako nedílné součásti národní a kulturní identity. Posluchače seznámí i s technologií výroby piva, surovinami a složením nápoje. Součástí přednášky je senzorické hodnocení vzorků. (Téma projektu Kulinární dědictví v českých zemích, NAKI).
3. patro
10:00–11:00, 16:00–17:00
Expozice Jede traktor – komentovaná prohlídka s kurátorem
Komentovaná prohlídka s Vladimírem Michálkem, ředitelem muzea zemědělské techniky v Čáslavi a kurátorem podsbírky dopravy, zdrojů energií a samochodných strojů. Expozice Jede traktor představuje na ploše přes 500 m² více jak dvacet typů traktorů od tuzemských i zahraničních výrobců od roku 1917 do roku 1953.
přízemí, Expozice Jede traktor, komentovaná prohlídka, vstup po registraci na e-mailu lektor@nzm.cz nebo telefonicky na 770 155 512
11:00–12:00
Sbírka pivovarsky významných mikrobiálních kmenů / přednáška
Ing. Petra Kubizniaková, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský
Zajímavé informace o produkčních kmenech pivovarských kvasinek, jejich vlastnostech a nenahraditelnosti při výrobě piva. Seznámení s pivu škodícími mikroorganizmy a jejich vlivem na kvalitu piva. Součástí přednášky je senzorické hodnocení vzorků.
3. patro
18:00–19:00
Pivní styly / přednáška
Ing. Martin Slabý, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský
Přednáška představuje vybrané pivní styly včetně nejčastějších vad při jejich výrobě. Součástí přednášky je senzorické hodnocení vzorků.
přízemí, Malý sál
19:00–20:00
Tajemství chuti piva / přednáška
RNDr. Jana Olšovská, Ph.D., Ing. Karel Štěrba, Ph.D., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský
Přednáška věnovaná podstatě chuti a vůně piva. Jednoduše vysvětluje podstatu vzniku základních chuťových a vonných složek a poodhaluje posluchači způsoby, jak pivo vnímat a hodnotit. Součástí přednášky je senzorické hodnocení vzorků.
přízemí, Malý sál
Středa 13. listopadu
10:00–11:00, 16:00–17:00
Expozice Zemědělství – komentovaná prohlídka s kurátorem
Komentovaná prohlídka expozice Zemědělství s Mgr. M. Kopečkem, kurátorem sbírkových a mobiliárních fondů. Uvidíte unikátní sbírkové předměty včetně mnoha preparátů hospodářských zvířat, poslechnete si příběhy našich předků, seznámíte se s historií zemědělství i koloběhem hospodářského roku.
2. patro, Expozice Zemědělství , vstup po registraci na e-mailu lektor@nzm.cz nebo telefonicky na 770 155 512
18:00–19:00
Proměny lesa a krajiny v závislosti na našem vědeckém poznání / přednáška a diskuze
Ing. J. Řezáč, Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti
Proměny lesa a krajiny na základě poznání vztahů mezi jednotlivými složkami ekosystému s akcentem na možný budoucí vývoj podoby naší krajiny.
přízemí, Malý sál
19:00–20:00
Lesníci, kalamity a lesnická politika / přednáška
Ing. V. Kinský, lesník
Práce lesníků v historii i současnosti na pozadí vybraných významných lesních kalamit. Je současný systém lesního hospodářství připraven na další krize? Příklady z historie nás mohou inspirovat. Dokážeme se poučit? Přednáška s projekcí dobových fotografií z lesnického provozu.
přízemí, Malý sál
Čtvrtek 14. listopadu
10:00–11:00, 16:00–17:00
Jindřich Štreit a Cykly / prohlídka s kurátorem
Hlavní výstava sezony věnuje pozornost cyklům zemědělským i těm v našich běžných životech. Kromě toho představuje i rozsáhlý soubor dosud nezveřejněných fotografií známého dokumentaristy či práce několika výtvarných umělců a studentů uměleckých škol. Výstavou provádí její autorka MgA. Kateřina Závodová a kurátorka fotoarchivu NZM Mgr. Michaela Zeinerová Brachtlová, Ph.D.
2. patro, výstavní sál, vstup po registraci na e-mailu lektor@nzm.cz nebo telefonicky na 770 155 512
18:00–20:00
Diskuzní večer na téma Lepek a bezlepek / poradna a diskuze
Ing. Jana Rysová, Ing. Dana Gabrovská, Výzkumný ústav potravinářský Praha
Co se stane, když budete jíst bezlepkovou stravu, aniž byste trpěli celiakií? Jaký je rozdíl mezi alergií a intolerancí k lepku? Je bezlepková strava zdravější a méně kalorická? Jak se změnil lepek za posledních 50 let? Je lepek i v ječmeni? Co pije celiak – milovník piva? Je možné celiakii vyléčit? Je pravda, že alergie na lepek může odeznít? Může se celiakie projevit až v seniorském věku? Co to jsou přirozeně bezlepkové potraviny? Proč je bezpečná dávka stanovena na 20 mg lepku denně? Jaké jsou metody stanovení lepku?
Přízemí, Malý sál
Pátek 15. listopadu
9:00–17:00
Voda, zemědělství, průmysl a právo po roce 1869 / konference
Národní zemědělské muzeum
Konference sleduje vývoj vodního zákonodárství v širokých mezioborových souvislostech s poukázáním na aktuální otázky vodního hospodářství a vody a vodních zdrojů jako existenčního tématu pro lidstvo. Účast na základě konferenčního poplatku.
3. patro