Obsah workshopu
  • od prosa k jáhlům – komplexní přirozeně bezlepkové potravině
  • ukázka zpracování – mletí jáhel v domácích podmínkách
  • poradenství, jak jáhly co nejlépe a nejúsporněji využít v kuchyni
  • pečení jáhelníku
  • ochutnávka bezlepkových pokrmů z jáhel (jáhelné placičky s tuňákem nebo špenátem, ovocné jáhelníky a další)
Lektorka

Radka Vrzalová

Radka se už více než 16 let zabývá bezlepkovou a přidruženými dietami k onemocnění celiakií a alergiemi na lepek či pšenici. Jako technolog  a manažer kvality v potravinářské firmě rozumí i zákonům a vyhláškám, které se týkají alergenů v potravinách a jejich sledování v potravinářských provozech. Je autorkou čtyř kuchařek a spoluautorkou bezlepkové kuchařky Apetitu. Recepty a další užitečné informace najdete i na jejím webu bezlepkovamatka.cz.

Cena
  • 290 Kč / osoba
Doba trvání
  • 60 minut / začátek 19:00 nebo 20:30
Pro koho je určen
  • dospělý nebo dvojice dospělý + dítě od 8 let (platí každý účastník)
2023 Mezinárodní rok prosa

Na svém 75. zasedání v březnu 2021 vyhlásilo Valné shromáždění OSN rok 2023 Mezinárodním rokem prosa (IYM - International Year of Millets). Mezinárodní rok prosa je příležitostí ke zvýšení povědomí o prosu, jeho specifikách v pěstování, možnostech využití a výhodách ze zemědělského a zdravotního hlediska.

I když jej dnes u nás známe spíše z ptačích krmítek, patří proso společně s pšenicí a ječmenem mezi nejstarší kulturní plodiny – důkazy o jeho pěstování v Asii a Africe jsou staré více než sedm tisíc let. Proso dokáže růst ve velmi suchých podmínkách a v subsaharských oblastech Afriky a jihovýchodní Asii je stále oblíbenou potravinou. K nám se proso dostalo pravděpodobně při stěhování národů a prosná kaše a placky se pak na dlouhou dobu staly nedílnou součástí středověkého jídelníčku. Protože proso vyžadovalo čisté, nezaplevelené půdy, stala se z něj velmi vzácná a ceněná obilnina. Karel Veliký jej kolem roku 800 n. l. dokonce ustanovil postním pokrmem. Nakonec ale v Evropě proso postihl podobný osud jako žito či pohanku a z evropských polí jej vytlačila pšenice.

Dnes zájem o proso ožívá – má zajímavé nutriční složení, je přirozeně bezlepkové, navíc umí odolávat suchu, se kterým se díky klimatickým změnám v budoucnu počítá.

Proso je přirozeně bezlepkové a obsahuje řadu živin zásadních pro lidské zdraví. Díky vláknině přispívá k dobrému trávení, vysoký obsah fosforu působí proti únavě a depresi, vitamíny skupiny B a vysoký obsah železa jsou vlastnosti prosa pomáhající v boji s chudokrevností. Obsah mědi a zinku napomáhá adekvátní krvetvorbě a správné funkci nervového a imunitního systému. Nízký glykemický index činí z prosa vhodnou potravinu pro osoby trpící diabetes. Oloupané obilky prosa, jáhly, jsou populární potravinou v mnoha zemích. Jáhly se melou na mouku, upravují se na krupici, z jáhel se vaří kaše a fermentované proso je základem řady nápojů.

Jak se přihlásit na workshop?

Workshop můžete zakoupit online. Stačí vyplnit přihlášku a uhradit částku kartou přes platební bránu. Voucher na workshop Vám bude po zaplacení odeslán na e-mail uvedený v přihlášce.

Pokud neobdržíte voucher do 48 hodin od zaplacení, zkontrolujte spam i hromadnou poštu, následně nás prosím kontaktujte na kurzyvareni@nzm.cz

Potřebujete další informace?

Napište nám na kurzyvareni@nzm.cz.

 

> Více o kurzech vaření v Národním zemědělském muzeu.

Pondělí Zavřeno
Úterý 9:00–17:00
Středa 9:00–17:00
Čtvrtek 9:00–17:00
Pátek 9:00–17:00
Sobota 9:00–17:00
Neděle 9:00–17:00

Zobrazit celou otevírací dobu objektu

On-line rezervace


Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.