Dýně, oblíbená podzimní plodina, která k nám přicestovala z jižní Ameriky a v našem jídelníčku se neobyčejně rychle zabydlela. I když ji svými vlastnostmi řadíme mezi zeleninu, díky své neutrální chuti ji můžeme stejně dobře upravit i jako ovoce. Ať už si ji připravíme naslano či nasladko, vždy si můžeme být jisti, že svému tělu dáváme bohatý zdroj minerálů a vitamínů. Některé dýně jsou však pěstovány pouze pro dekorační účely a zejména v podzimních měsících se stávají ozdobou našich domů, balkonů a teras.
Těšit se můžete na desítky druhů tykví, které překvapí nevšedním tvarem, velikostí či barvou, ale také na zajímavé recepty na nejrůznější dýňové pokrmy. Výstava bude zahájena akcí Muzejní dýňobraní, která proběhne o víkendu 7. a 8. září 2019.