Proso je prastarou kulturní plodinou, která pro vyšší nároky na pletí a nižší výnosy neobstála v souboji s rýží, pšenicí a kukuřicí. Pozapomenuto však bylo neprávem. Pro jeho starobylý původ, unikátní nutriční vlastnosti a zejména schopnost odolávat suchu vyhlásilo Valné shromáždění OSN letošní rok Mezinárodním rokem prosa s mottem „Bohaté dědictví a vysoký potenciál“.
Jeho cílem je představit proso jako zdravou a výživově hodnotnou potravinu, jež za použití moderních technologií konkuruje „vítězným“ obilninám a v mnoha ohledech je dokonce překonává. Roste i tam, kde to ostatní nedokážou – je schopné porazit hlad ve všech koutech planety, a přesto dosud proso tvoří pouhá 3 % světového obchodu s obilím. Národní zemědělské muzeum se do této mezinárodní iniciativy zapojuje panelovou střešní výstavou, kde návštěvníci pod širým nebem a v těsném sousedství prosného políčka poznají tuto fascinující obilninu zblízka.