Jídlo může být opravdová věda – připravujeme konferenci Cesty jídla
Jak se dala v relativně malých kuchyních panských sídel připravit hostina pro desítky osob? Jaké byly trendy v sestavování menu? Jak se jídlo do kuchyní vůbec dostávalo? Málokoho by napadlo, že jídlo, stravování a stolování je možné zkoumat a podrobovat ho výzkumu. Když se však podíváme do historie, je spousta témat té doby, která nás mohou nyní zajímat.
O jídle a s jídlem se opravdu bádá. V letošním roce se 19. září na zámku Kačina koná mezinárodní vědecká konference Cesty jídla. Součástí programu bude představení současných snah o rekonstrukci zákulisí přípravy pokrmů, jejich servírování a stolování na šlechtickém sídle.
Odbornou garanci a roli průvodce konferencí převzal Ivan Day, mezinárodně uznávaný historik jídla, který se věnuje rekonstrukcím historických pokrmů a je autorem blogu Food History Jottings.
Zájemci budou mít unikátní příležitost zúčastnit se, kromě konference, dvou navazujících kurzů historické kuchyně v Národním zemědělském muzeu v Praze. I ty povede Ivan Day. Připravit si budou moci zmrzliny a sorbety nebo cukrové ozdoby.
Zajímá vás více o Cestě jídla? Sledujte stránky a výstupy projektu.