Jídlo může být opravdová věda – připravujeme konferenci Cesty jídla

Datum vydání: 16. 4. 2024

Jak se dala v relativně malých kuchyních panských sídel připravit hostina pro desítky osob? Jaké byly trendy v sestavování menu? Jak se jídlo do kuchyní vůbec dostávalo? Málokoho by napadlo, že jídlo, stravování a stolování je možné zkoumat a podrobovat ho výzkumu. Když se však podíváme do historie, je spousta témat té doby, která nás mohou nyní zajímat.

O jídle a s jídlem se opravdu bádá. V letošním roce se 19. září na zámku Kačina koná mezinárodní vědecká konference Cesty jídla. Součástí programu bude představení současných snah o rekonstrukci zákulisí přípravy pokrmů, jejich servírování a stolování na šlechtickém sídle. 

Odbornou garanci a roli průvodce konferencí převzal Ivan Day, mezinárodně uznávaný historik jídla, který se věnuje rekonstrukcím historických pokrmů a je autorem blogu Food History Jottings.

Zájemci budou mít unikátní příležitost zúčastnit se, kromě konference, dvou navazujících kurzů historické kuchyně v Národním zemědělském muzeu v Praze. I ty povede Ivan Day. Připravit si budou moci zmrzliny a sorbety nebo cukrové ozdoby.

Zajímá vás více o Cestě jídla? Sledujte stránky a výstupy projektu.




Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.