Kultura a tradice – to nám chutná nejvíce aneb Moravskoslezský jarmark
Přijměte pozvání na akci, která se uskuteční 8. října 2022 od 11 do 17 hodin v Národním zemědělském muzeu Ostrava. Pod názvem Kultura a tradice – to nám chutná nejvíce aneb Moravskoslezský jarmark spojilo síly několika regionálních značek v Moravskoslezském kraji. V jedné z muzejních hal budete moci nahlédnout pod ruce řemeslníkům a vyzkoušet si tradiční postupy výroby, které jsou typické pro venkovská území. Naši řemeslníci pro vás připravili ukázky práce na hrnčířském kruhu, spřádání vlny a tkaní, pletení košíků, drátování, vyšívání a šití, bylinářství, řezbářství, štípání břidlice a dalších řemesel. Řadu z nich si můžete rovnou na místě také vyzkoušet. A co je obzvláště lákavé, tak na místě bude také prodej a ochutnávka regionálních produktů.
Představí se držitelé regionálních značek OPAVSKÉ SLEZSKO regionální produkt, BESKYDY – originální produkt a GÓROLSKO SWOBODA, regionální produkt.
S Muzeem břidlice z Budišova nad Budišovkou si ti odvážnější mohou vyzkoušet staré řemeslo štípače břidlice a zkusit vyrobit třeba srdíčko. Také si budete moci vyrobit jednuduchou vitráž, vyzkoušet výrobu jednoduchého drátovaného předmětu nebo ušít malou dekoraci. Lahodným zpetřením bude jistě povídání o kávě spojené s ochutnávkou a také čokoládová show s ochutnávkou.
Atmosféru pravé salaše nasajete v Dílně u Beránka, u kolovratu budete moci pozorovat paní Kranz z Jadoli.
Jelikož je Moravskoslezský kraj drsný, nesmí chybět ani Rožnovský pivovar, který Vám natočí pivo jako křen! K pivu si dáte masové dobroty od Machače a pro všechny vyznavače dobrých vůní, bude připravena kosmetika z Edi Naturalis. Pokud Vás tento bohatý program unaví, můžete zalehnout do vlněných peřin Mitura.
Kromě toho se svou gastro show na akci vystoupí showman, ale především vynikající kuchař David Valíček. Pravidelně připravuje seminář nazvaný Z pole rovnou do kuchyně, kde přítomným ukazuje, jak v kuchyni pracovat s místními potravinami, ať už to jsou šneci, čerstvé kozí a kravské sýry, zelenina z farmy nebo vyzrálé hovězí od místního farmáře. A v podobném duchu se ponese také show v Národním zemědělském muzeu Ostrava.