Máte doma staré a dávno nepoužívané kuchyňské náčiní či nádobí? Věnujte je do muzea!
Máte doma staré kuchyňské náčiní či stolní nádobí? Dávno je nepoužíváte a je vám líto je vyhodit? Věnujte je do muzea!
Národní zemědělské muzeum se v rámci své odborné činnosti zaměřuje mimo jiné na výzkum a dokumentaci kulinárního dědictví českých zemí – mapuje vývoj stravování v různých časových obdobích, stravování všední i sváteční, zpracování surovin, přípravu pokrmů, stolování apod. V podsbírce Gastronomie pečujeme zejména o staré kuchařské knihy a domácí receptáře a nyní bychom rádi tuto podsbírku doplnili o další kousky. Pomozte nám tuto podsbírku rozšířit a přispět tak k uchování kulinárního dědictví našich zemí. Máme zájem o hrnce, pekáče, formy na pečení, kuchyňské náčiní, stolní nádobí, příbory, dózy na suroviny, kuchařské zástěry, čepce apod., zkrátka o veškeré pomocníky z kuchyně. Uvítáme také méně obvyklé, speciální předměty – např. hrnce na škvaření sádla, lívanečníky, staré kuchyňské roboty a cokoliv dalšího, co vám doma leží bez užitku. Žádný předmět pro nás není obyčejný, starý nebo zbytečný, na každý pohlížíme jako na unikát.
Na email Jitka.Sobotkova@nzm.cz zašlete popis předmětu, který nám chcete věnovat, a přiložte fotografii. Nezapomeňte uvést kontakt na vás, určitě se vám ozveme!
Podpořte nás v uchovávání kulinárního bohatství českých zemí!