Paměť chuti - Kulinární dědictví českých zemí

NZM Praha
Datum vydání: 2. 2. 2021

V rámci projektu Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace, edukace vyšla v roce 2020 ve spolupráci se Slezskou univerzitou monografie Paměť chuti.

Tato publikace nahlíží na receptáře a kuchařské knihy jako na specifické prameny pro poznání vývoje kulinární kultury českých zemí. Kniha je věnovaná kuchyňským příručkám ve smyslu návodů na přípravu jídel a nápojů, na jejich servírování, kombinování s různými přílohami a přídatky i sestavování jídel do menu. Představuje je jako zásadní prameny pro poznání kulinární kultury, součást všední a sváteční každodennosti všech sociálních vrstev, v širokém pojetí stravování a stolování, včetně s nimi spojenými zvyky a způsoby. Zdůrazňuje, že se jedná o písemnosti s potenciálem přispět k identifikaci kulinárního dědictví ve smyslu typických prvků stravování společenství určitého území a tím přímo i nepřímo definovat jejich národní a kulturní identitu.

A pokud vás zajímá, jak asi některé pokrmy kdysi chutnaly, zalistujte se do publikace a zkuste si je podle popsaných receptů připravit. Třeba vás osloví nejstarší dohledaný recept na španělské ptáčky ze 17. století, který se tehdy připravoval se zcela odlišnou náplní oproti dnešním zvyklostem. Nebo snad dostanete chuť na zelené fazole se smaženými žábami? Pokud vás žáby spíše odradily, chuťové pohárky vám jistě sladce naladí třeba moravské perníky dvakrát pečené podle receptu z konce 16. století.

Přejeme vám příjemné čtení a dobrou chuť!




Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.