Piknik na střeše pro výherce soutěže Kdo upeče, vyhraje

NZM Praha
Datum vydání: 4. 10. 2021

Pamatujete na povedenou zářijovou akci Jedu v medu? Její součástí bylo i losování vítěze soutěže Kdo upeče, vyhraje. A paní Teclová si nedávno byla v našem muzeu vyzvednout svou výhru za 2. místo v soutěži a to piknik pro 4 osoby na střešní terase Národního zemědělského muzea v Praze!

Věděli jste, že piknik na střešní terase si můžete objednat i vy? 

A jaké má paní Teclová oblíbené jídlo s využitím medu? Jsou to medové perníčky, které si podle jejího receptu můžete nyní upéct i vy. 

"Pečení perníčků v naší rodině nemá dalekosáhlou historii. Začala jsem se svými dcerami, když byly malé, a teď pokračujeme i s další generací. Vloni poprvé s námi vykrajoval i můj 1,5 letý vnouček. Pečení vánočního cukroví u nás vždy provází poslouchání koled – a to je ta pravá atmosféra zimních svátků."

Medové perníčky podle Anny Teclové

Suroviny:

600 g mouky (ideálně žitné a pšeničné hladké)

200 g cukru

4 lžíce medu

120 g rozpuštěného másla

2 celá vejce a 1 žloutek na namazání perníčků před pečením (poté ozdobit semínky viz foto)

1 lžíci perníkového koření

trochu soli

1 lžičku prášku do pečiva

Postup:

Všechny suroviny zpracujeme v hutné těsto, necháme minimálně 24 hodin v lednici zabalené odležet, potom těsto vyválíme a vykrajujeme perníčky. Pomažeme žloutkem, nazdobíme oříšky, semínky apod. (nebo bez semínek a po upečení ozdobíme bílkovou polevou). Pečeme asi 10 minut ve vyhřáté troubě na 170 stupňů.

 

Zajímá vás, jak se paní Teclové u nás v muzeu na střešní terase líbilo? „Objevila jsem Ameriku, ne, vlastně něco lepšího. Objevila jsem střechu, a ne nějakou ledajakou střechu, ale úžasnou velikou střešní terasu v nejvyšším patře Národního zemědělského muzea v Praze. A jak se to přihodilo? Jeden deštivý víkendový den jsme s dvouletým vnoučkem hledali program na dopoledne a objevili expozici traktorů právě v NZM. Bylo to boží, náš malý chlapeček přesedal z jednoho plastového modelu do druhého, s maminkou vyzkoušeli i zmenšenou verzi bagru, který ovšem měl opravdické hydraulické rameno, a všichni společně jsme si ještě prohlédli vystavené traktory různých značek. Já si pak v rychlosti prošla celé muzeum a zastavila se v oddělení Gastronomie, jehož úvodní exponát, perníková chaloupka, mě pobavil i překvapil zároveň. Při odchodu mi padly oči na plakát se soutěží, kam se měly posílat medové recepty. A zbytek si jistě domyslíte. Poslala jsem náš oblíbený rodinný recept, vyhrála krásnou cenu (tašku s medovými dobrotami a piknik na střeše). Z obojího jsem měla velkou radost a pozvala na střechu i své dcery. Počasí se náramně vydařilo, občerstvení z připraveného piknikového koše chutnalo a výhled na zlatou Prahu byl dechberoucí. Velké poděkování patří paní Kroupové, která se o nás po celou dobu krásně starala a vše do detailu připravila. Na závěr mohu jen doporučit: Vzhůru na střešní piknik. Užijte si konec léta originálně v Národním zemědělském muzeu.“



Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.