Tetičky jsou vítanými hosty Národního zemědělského muzea. Jejich přítomnost v muzeu se snadno pozná podle vůně trdelníku a jiných dobrot, které cítíte už na muzejním dvoře. Dobrá nálada tetiček je doslova nakažlivá. Poznat tetičky z Kobylí a ochutnat jejich speciality má blahodárný vliv na zdraví a je jistě doporučováno všemi lékaři.
Tetičky jsou součástí spolku Klubu přátel historie Kobylí z. s. a působí při Muzeu obce Kobylí.
Klub přátel historie má obsáhlou činnost spočívající ve správě, podpoře a propagaci místního muzea. To je zaměřením národopisné s obsáhlými sbírkami mapující život našich předků na vesnici v oblasti Hanáckého Slovácka.
Tetičky se scházejí k různým činnostem, na které se strojí do tradičního selského kroje, čímž utváří ucelený pohled na vesnický život. Derou peří, vaří povidla, marmelády, suší ovoce, bylinky a jiné. Také sbírají staré recepty. V muzejní kuchyňce dle těchto receptů vaří, pečou, smaží a vytváří i jiné místní speciality a pochutiny.
Recepty od tetiček z Kobylí
Trdelníky | |
½ l mléka 0,5 kg polohrubé mouky 0,5 kg hladké mouky 5 žloutků 1 vajíčko 2 hrstky cukru 50 g kvasnic 125 g másla 2 špetky soli 150 g nasekaných vlašských ořechů citronová kůra, vanilkový cukr, troška rumu | Zaděláme těsto, které je strukturou hustší než na koláče. Lžičkou vyhazujeme na vál, kde každý kousek rukou rozválíme na ruličku, kterou namotáváme na trubičkovou formu. Z tohoto množství je 6O kusů trdelníků. Máme nachystáno poličovátko (rozšlehané vajíčko s mlékem). Namotaný trdelník namočíme jednou stranou v poličovátku a v nasekaných vlašských ořechách. Klademe na plech. Upečené trdelníky po vychladnutí plníme vařeným sněhem. Na toto množství je potřeba 9 bílků a na každý bílek 70 g cukru. Šleháme a vaříme nad parou, pak plníme trdelníky. |
Boží milosti | |
10 žloutků 16 lžic bílého vína 2 lžíce rumu 2 lžíce rozpuštěného másla 1 lžička cukru, špetka soli cca 0,5 kg hladké mouky | Vypracujeme husté těsto jako na nudle a vyválíme. Pak rádýlkem vykrajujeme tvary, které smažíme na sádle či oleji. Musí plavat. Smažíme do mírně růžova, necháme okapat a obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou. |
Koblihy | |
0,5 kg hladké mouky 4 žloutky 50 g cukru 50 g másla 3 lžíce rumu 50 g kvasnic špetka soli citronová kůra | Vypracujeme tužší kynuté těsto, které rozválíme a vykrajujeme kolečka koblížků (1,5 cm). Ty smažíme na sádle či oleji – musí plavat. Pokud chceme koblížky plněné, vyválíme tenčí plát než pro neplněné, kam naklademe hromádky náplně, marmeládu, mák apod. Přikryjeme druhým plátem a vykrajujeme kulatým tvořítkem nebo obrácenou skleničkou. Před smažením necháme nakynout. |