Uvařte si dýňovou polévku podle receptu z muzea

NZM Praha
Datum vydání: 30. 10. 2021

Podzim je tu a s ním i úroda dýní. A taková dýňová polévka vás za sychravého počasí hezky rozehřeje. Zkuste si ji uvařit podle receptu Radka Davida z našich kurzů vaření

Líbí se vám tento recept? Podívejte se na další recepty z našich kurzů. A pokud vám nestačí vařit jen podle receptů, ale chcete se naučit víc, není nic jednoduššího než se na kurz vaření přihlásit. Aktuální přehled všech kurzů najdete na stránce Kurzy vaření www.nzm.cz/kurzy-vareni.

Dýňová polévka s dýňovými semínky

Budete potřebovat:

100 g  olivový olej

150 g  cibule

45 g  zázvor

110 g  cukr krupice

1000 g  dýně očištěná

2000 g  zeleninový vývar

25 g  sůl

50 g  citrón

0,1 l  smetana 33%

20 g  dýňový olej

60 g  dýňová semínka

pažitka

Postup:

Na olivovém oleji zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte zázvor nakrájený plátky a cukr. Nechte zkaramelizovat a přidejte dýni na kostky, orestujte, přidejte vývar a vařte do změknutí a tekutinu svařte na polovinu. Zjemněte smetanou 33% a krátce povařte. Rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník.

Dochuťte solí a citrónovou šťávou

Dýňová semínka opražte v troubě nebo na suché pánvi do křupava. Pažitku jemně nakrájejte.

Podávání:

Do talíře dejte pažitku a opražená semínka. Do kastrolu s polévkou nalijte na vrch dýňový olej. Nebo můžete olej dát také do talíře.

 

Tipy:

Lepší je klasický mixér než ponorný.

Vývar můžete použít i kuřecí.



Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.