Uvařte si dýňovou polévku podle receptu z muzea
Podzim je tu a s ním i úroda dýní. A taková dýňová polévka vás za sychravého počasí hezky rozehřeje. Zkuste si ji uvařit podle receptu Radka Davida z našich kurzů vaření.
Líbí se vám tento recept? Podívejte se na další recepty z našich kurzů. A pokud vám nestačí vařit jen podle receptů, ale chcete se naučit víc, není nic jednoduššího než se na kurz vaření přihlásit. Aktuální přehled všech kurzů najdete na stránce Kurzy vaření www.nzm.cz/kurzy-vareni.
Dýňová polévka s dýňovými semínky
Budete potřebovat:
100 g olivový olej
150 g cibule
45 g zázvor
110 g cukr krupice
1000 g dýně očištěná
2000 g zeleninový vývar
25 g sůl
50 g citrón
0,1 l smetana 33%
20 g dýňový olej
60 g dýňová semínka
pažitka
Postup:
Na olivovém oleji zpěňte na kostičky nakrájenou cibuli, přidejte zázvor nakrájený plátky a cukr. Nechte zkaramelizovat a přidejte dýni na kostky, orestujte, přidejte vývar a vařte do změknutí a tekutinu svařte na polovinu. Zjemněte smetanou 33% a krátce povařte. Rozmixujte a propasírujte přes jemný cedník.
Dochuťte solí a citrónovou šťávou
Dýňová semínka opražte v troubě nebo na suché pánvi do křupava. Pažitku jemně nakrájejte.
Podávání:
Do talíře dejte pažitku a opražená semínka. Do kastrolu s polévkou nalijte na vrch dýňový olej. Nebo můžete olej dát také do talíře.
Tipy:
Lepší je klasický mixér než ponorný.
Vývar můžete použít i kuřecí.