Vytiskněte si čokoládu nebo si založte vlastní microgreens na Noci vědců v NZM Ostrava

NZM Ostrava
Datum vydání: 20. 9. 2022

Již druhým rokem se NZM Ostrava zapojí do programu Noci vědců. Už v pátek 30. září přímo v našem muzeu se malí i velcí návštěvníci mohou těšit na workshopy, přednášky i komentované prohlídky. V akci se předvede jeden z exponátů výstavy Zemědělství 4.0 – 3D tiskárna na čokoládu. Každý si bude moci vytisknout čokoládu, umíchat bylinkový čaj nebo založit záhonek s microgreens. O rybničním hospodářství na Ostravsku poutavě povypráví Petr Lexa Přendík a výstavou Zemědělství 4.0. zájemce provede kurátor výstavy.

Čokotiskárna v akci

Čokotiskárna v akci3D tisk je jedním z hlavních současných trendů v inovacích. Jeho využití roste den ze dne a prosazuje se i v dříve nemyslitelných oblastech. Ve výstavě Zemědělství 4.0 prezentujeme 3D tiskárnu na čokoládu, kterou nám zapůjčila firma Čokotiskárna a předvede návštěvníkům Noci vědců, co se děje, když se tiskne čokoláda. Po celou domu Noci vědců budou tisknout hned dvě 3D tiskárny a návštěvníkům na počkání vytisknou malou čokoládu nebo oplatku s logem.


Umíchejte si svůj šálek čaje

Umíchejte si svůj šálek čajePoznáte bylinky podle obrázku a dokážete přiřadit jejich lidové názvy? V našem bylinném koutku se můžete o jednotlivých bylinách dozvědět zajímavosti, účinky i jejich zpracování. K příjemnému večeru si přijďte umíchat svůj vlastní šálek čaje, nebo ochutnat již připravený odvar. Pro návštěvníky jsme připravili odpočinkovou zónu, v níž si mohou umíchat voňavou bylinnou směs a vytvořit z ní vlastní čajový sáček.


Microgreens zahrádka – workshop

Microgreens zahrádka – workshopMalí i velcí návštěvníci si vytvoří svou vlastní microgreens zahrádku. Pro workshop jsme vybrali mladý hrášek. Microgreens hrachu obsahují velké množství rostlinných bílkovin, draslík, fosfor, vápník, železo a další minerálÿ. Nejvíce zastoupené vitamíny jsou: A, B1, B2, PP, D. Hrášek posiluje metabolismus, podporuje trávení. Působí zásaditě, zvyšuje celkovou kondici. Je zdrojem kvalitních sacharidů a vlákniny. Na svou vlastní sklizeň se účastníci worskhopu mohou těšit už po 10 dnech. Hodí se do domácích sýrů, pečiva, pomazánek, náplní, do bylinkového másla, na pesto a také jako příloha či jako ingredience hlavního jídla. 


Ostravské rybníky aneb K historii rybnikářství - Petr Lexa Přendík

30. 9. od 18:00

Přednáška představí vývoj rybničního hospodářství na území moravské části Ostravy. Téma se bude odvíjet od roku 1408, kdy se poprvé v archiváliích objevují informace o rybnících v Zábřehu nad Odrou. Pozornost bude věnována zejména 16. století, během něhož bylo na Ostravsku vybudováno mnoho rozsáhlých rybníků. Zaměřovat se budeme také na důvody, proč od konce 18. století docházelo k zániku rozvětvené rybniční sítě a jak si rybniční hospodářství stojí ve městě dnes. Za připomínku bude stát také nejen výčet ryb, které se na Ostravsku chovaly, ale také způsob jejich podávání.


Komentovaná prohlídka výstavy Zemědělství 4.0

30. 9. od 19:00

Komentovaná prohlídka výstavy Zemědělství 4.0Hlavním tématem výstavy je přiblížit návštěvníkům podstatu probíhajících změn v zemědělství, prezentovat vybrané technologie a představit novou generaci zemědělských strojů a systémů.

Ve 20. století došlo k rozsáhlé mechanizaci i chemizaci zemědělství a do sektoru pronikla také výpočetní technika. Poslední dvě dekády 21. století jsou vyvíjeny a zaváděny senzorové technologie, autonomní stroje a digitální platformy, které dále umožňují snížit podíl rutinní a namáhavé práce, ušetřit čas, zvýšit výnos a současně snížit ekologickou stopu zemědělství v krajině. Tyto platformy jsou někdy označovány jako zemědělství 4.0 popř. precizní zemědělství.



Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.