Cesty jídla – program konference
Příprava pokrmů, servírování a také stolování, to jsou hlavní témata mezinárodní odborné konference Cesty jídla. Součástí programu bude i rekonstrukce dobové hostiny z 19. století (účast na hostině je za poplatek) nebo ukázka výroby historických sorbetů a zmrzlin.
Program konference
9:00–9:30 Komentovaná prohlídka zámku a expozic muzea
9:30–10:00 Prezence účastníků
10:00–11:30 Úvodní blok | Rekonstrukce a interpretace historického stolování | Jídlo jako komunikační prostředek
- Úvodní slovo
- Zdeněk Novák | Národní zemědělské muzeum, generální ředitel
- Milan Svoboda | Univerzita Karlova
- Food on the move in large historic English houses – Ivan Day | Food History Jottings, UK
- Jídlo jako komunikační prostředek šlechtické společnosti – Irena Korbelářová | Slezská univerzita v Opavě
11:30–12:30 Komentovaná prohlídka
- Komentovaná prohlídka rekonstrukce slavnostně prostřené tabule v zámecké jídelně – Eva Löw, Libuše Ruizová | Národní památkový ústav a Milan Svoboda | Univerzita Karlova
12:30–14:30 Cesty jídla | Jídlo jako symbol
- Se šlechticem u hodovního stolu na počátku novověku – Josef Hrdlička | Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
- Cesty jídla na zámku Kačina – Pavel Novák | Národní zemědělské muzeum
- Jídelníčky hraběcí rodiny Chotků – interpretace unikátního pramene k tématu šlechtické gastronomie – Vítězslav Ivičič
- Souvislost historického zámeckého interiéru a stolování – Eva Lukášová | Národní památkový ústav
14:30–15:30 Přestávka
- Historické zmrzliny a sorbety – komentovaná ukázka, ochutnávka – Milan Svoboda | Univerzita Karlova
15:30–16:30 Historické stolování – zkušenosti, limity
Řízená diskuze s Ivanem Dayem na téma rekonstrukce a interpretace stolování v historickém interiéru: trendy a bariéry – moderuje Milan Svoboda
16:30 oficiální zakončení konferenčního programu
17:30–20:00 slavnostní buffet-dinner
zpoplatněná část programu, pouze pro účastníky konference po předchozím přihlášení
Hudební vystoupení – zámecké divadlo
Rekonstrukce a interpretace historického buffet-dinner inspirovaného dochovanými chotkovskými menu