- Úvod
- Pro média
- Tiskové zprávy
- Letenské prase a masopustní veselice v Národním zemědělském muzeu Praha v sobotu 25. ledna. TISKOVÁ ZPRÁVA
Letenské prase a masopustní veselice v Národním zemědělském muzeu Praha v sobotu 25. ledna. TISKOVÁ ZPRÁVA
Víte, že vepřové maso bylo v Evropě ve středověku nejčastěji konzumovaným masem? Zajímá vás, jak vypadalo historické řeznické náčiní? Jak se připravují zabijačkové speciality dnes? Zveme na Letenské prase a Letenský masopust nejen k připomenutí masopustních tradic v sobotu 25. ledna od 10 do 17 hodin do Národního zemědělského muzea v Praze.
„Návštěvníkům chceme nejen připomenout tradiční zvyky spojené se zabijačkou a masopustem, ale také je seznámit s historií řeznického řemesla a informovat o tom, jaká plemena prasat se u nás chovají a jakou potřebují péči,“ zve na program ředitel pražského NZM Josef Praks.
Program začne úderem desáté dopolední na muzejním dvoře Národního zemědělského muzea. Návštěvníci budou mít možnost si v ohradě na dvorku prohlédnout živá selátka pastvinného plemene mangalica, kterým se také říká vlnitá prasata.
Během dopoledne i odpoledne proběhnou ukázky bourání a přípravy zabijačkových specialit s řeznickým mistrem Radkem Janoutem z řeznictví U Bejka. Další kulinární workshopy inspirované starými recepturami budou probíhat v Gastrostudiu pod vedením zkušených lektorů Staré gardy Asociace kuchařů a cukrářů. Přihlášení doporučujeme dopředu zde.
Chcete se dozvědět něco více z historie řeznického řemesla a zajímavosti z chovu prasat? Zveme na komentovanou prohlídku O lidu řeznickém a zabijačkových hodech s kurátorkou NZM Lucií Kubáskovou a také přednášky, které si návštěvníci budou moci poslechnout v Objevovně ve 2. patře muzea. S Pavlem Nevrklou z Mendelovy univerzity v Brně o tom, Co vám o prasatech neřekli a s Gudrun Illmann z Výzkumného ústavu živočišné výroby zjistíte, zda se u nás prasata opravdu mají Jako prase v žitě.
Děti i dospělí se mohou zapojit do vědomostního kvízu – takzvané řeznické stezky, která je provede řeznickou tematikou po jednotlivých expozicích muzea. Kdo odevzdá vyplněný kvíz, bude v průběhu dne bude moci ve slosování soutěžit o ceny – zabijačkové speciality.
Pro děti bude připravena pohádka Čmelák brundibár v podání divadélka Had. Dětský folklorní soubor Kytice návštěvníkům představí svoji ukázku masopustních lidových tanců a písní.
Odpoledne okolo 15. hodiny se muzeum stane dějištěm masopustního reje – do muzea dorazí tradiční letenský masopustní průvod maškar a proběhne slavnostní zakončení průvodu se zakopáním basy. K tanci a poslechu zahraje svůj masopustní výběr dechovkových písní Řeznická kapela, uskupení amatérských hudebníků a zároveň profesionálních řezníků.
Po celou dobu si bude možné zakoupit tradiční zabijačkové speciality – jitrnice, jelita, tlačenka, škvarky, ovar, zabijačkovou polévku a další dobroty.
Akci Letenské prase pořádá Národní zemědělské muzeum Praha ve spolupráci se spolkem Ty-já-tr, který je organizátorem Letenského masopustu.
Název akce: Letenské prase a Letenský masopust
Termín konání: 25. 1. 2025 10:00–17:00
Vstupné: dospělí: 100 Kč, děti od 3 let, studenti a senioři nad 65 let: 50 Kč, děti do 3 let vstup zdarma; V masopustních kostýmech je vstup na akci zdarma.
Více informací a fotografie: zde