Pivovar Nošovice v době centrálně plánované ekonomiky
Mgr. František Švábenický
ISBN: 978-80-88270-12-6
Praha: Národní zemědělské muzeum, s. p. o., 2020
200,- Kč
Tištěnou publikaci lze objednat online nebo zakoupit na jednotlivých pobočkách muzea (doporučujeme telefonicky ověřit dostupnost).
Anotace: Ostravský kraj se již na počátku 50. let 20. století potýkal s nedostatečným zásobováním pivem. Roku 1953 byl poddolován a zničen výkonný pivovar v Karviné, což ještě výrazněji prohloubilo nedostatky ve výrobě a zásobování. Zpočátku byl problém řešen dodávkami piva z různých českých pivovarů. Růst populační křivky a setrvalé navyšování pracovních sil v těžkém průmyslu na území Severomoravského kraje ale brzy vedly k požadavku postavit nový a výkonný pivovar. Publikace přibližuje vznik a další rozvoj Pivovaru Nošovice, který byl vybudován v letech 1966–1970 a v prosinci roku 1970 zahájil zkušební provoz. V souvislosti s uvedením závodu do provozu bylo uzavřeno pět investičně dlouhodobě neudržovaných pivovarů v Severomoravském kraji. Cílem výstavby nového pivovaru v Nošovicích bylo nejen zajištění dodávek piva pro tehdejší Severomoravský kraj, ale zároveň export do socialistických zemí. Již roku 1969 byl na základě veřejné soutěže vybrán název Radegast pro 12° pivo, exportní značka nesla název Radhost, resp. Радгост. Jak kniha popisuje, pivovar byl vybaven řadou progresivních technologií, jejichž menší část byla dodána z kapitalistických zemí a rozhodující část pocházela od tuzemských dodavatelů. Zavedena byla např. semikontinuální spilka nebo vertikální spádová varna. Plánovaný výstav 600 000 hl byl ještě ve fázi projektu navýšen na 900 000 hl za rok. Tato hranice byla již na konci 80. let 20. století významně překročena a roku 1988 vystavil pivovar více než 1 000 000 hl piva. Pivovar Nošovice náležel k ziskovým závodům i v době centrálně plánované ekonomiky. Roku 1990 osamostatnil a roku 1991 byl úspěšně privatizován. Odborná monografie zasazuje vývoj tohoto pivovaru do obecných historických a ekonomických souvislostí a v souladu s vědeckým záměrem Národního zemědělského muzea doplňuje problematiku pivovarnictví o další přínosnou publikaci.