Mezinárodní vědecká konference Cesty jídla se zaměří na zákulisí přípravy pokrmů, jejich servírování a stolování, a to na příkladu šlechtického sídla, zámku Kačina a jeho majitelů, hraběcí rodiny Chotků. Odborníky budou prezentovány soudobé snahy o rekonstrukci takového zážitku, jakým slavnostní stolování šlechtické společnosti beze sporu bylo. V průběhu konferenčního programu organizátoři připraví rekonstrukci slavnostního tabule inspirované skutečnými jídelníčky z 19. století. Dalším zážitkem bude ukázka přípravy historických zmrzlin a sorbetů a to dle dobových receptur a za použití starožitného vybavení.
V rámci konference vystoupí odborníci na téma kulinárních tradic a šlechtické společnosti. Role hlavního řečníka se ujme Ivan Day, mezinárodně uznávaný historik jídla, který se rekonstrukcím historických pokrmů věnuje několik desetiletí, a je autorem blogu Food History Jottings.
Jako součást navazujícího programu (tento je zpoplatněn) budou mít účastníci konference možnost stát se hosty slavnostního buffet-dinner inspirovaného skutečnými historickými jídelníčky hraběcí rodiny Chotků.
Registrace ukončena z důvodu naplnění kapacity.
Na konferenci Cesty jídla zve hlavní host, přední znalec britské i evropské kuchyně Ivan Day.
Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného. Konference se koná pod záštitou Ministerstva kultury. Konference byla podpořena Národním památkovým ústavem a Odborem výživy obyvatelstva a jakosti potravin České akademie zemědělských věd.