Termín konání: 19.09.2024

Mezinárodní vědecká konference Cesty jídla se zaměří na zákulisí přípravy pokrmů, jejich servírování a stolování, a to na příkladu šlechtického sídla, zámku Kačina a jeho majitelů, hraběcí rodiny Chotků. Odborníky budou prezentovány soudobé snahy o rekonstrukci takového zážitku, jakým slavnostní stolování šlechtické společnosti beze sporu bylo. V průběhu konferenčního programu organizátoři připraví rekonstrukci slavnostního tabule inspirované skutečnými jídelníčky z 19. století. Dalším zážitkem bude ukázka přípravy historických zmrzlin a sorbetů a to dle dobových receptur a za použití starožitného vybavení.

V rámci konference vystoupí odborníci na téma kulinárních tradic a šlechtické společnosti. Role hlavního řečníka se ujme Ivan Day, mezinárodně uznávaný historik jídla, který se rekonstrukcím historických pokrmů věnuje několik desetiletí, a je autorem blogu Food History Jottings.

Jako součást navazujícího programu (tento je zpoplatněn) budou mít účastníci konference možnost stát se hosty slavnostního buffet-dinner inspirovaného skutečnými historickými jídelníčky hraběcí rodiny Chotků.

Program konference / CZ  

Conference programme / EN

Registrace ukončena z důvodu naplnění kapacity.

Na konferenci Cesty jídla zve hlavní host, přední znalec britské i evropské kuchyně Ivan Day.

Konference se koná pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného.  Konference se koná pod záštitou Ministerstva kultury.  Konference byla podpořena Národním památkovým ústavem a Odborem výživy obyvatelstva a jakosti potravin České akademie zemědělských věd.

 

Zpět na stránku projektu Cesty jídla. 

Termín konání akce

19.09.2024


30. 11. – 22. 12. So, Ne 10:00–16:00
26. 12. – 31. 12. Po–Ne 10:00–16:00

Zobrazit celou otevírací dobu objektu


Fotoalbum

Pozvánka – konference Cesty jídla

Partneři

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.