Mák setý
Mák setý (Papaver somniferum L.)
Třída: dvouděložné
Čeleď: makovité
Rod: mák
Ne nadarmo znamená latinský název somniferum v překladu „uspávající“. Maková šťáva se používala pro potlačení bolesti už za dob Sumerů, její účinky znali staří Egypťané, Číňané i Řekové. Dnes víme, že za bolest tišící vlastnosti máku vděčíme opiovým alkaloidům (zejména morfinu, kodeinu, thebainu a papaverinům), a vyrábíme z nich léky proti bolesti a kašli. Z máku se však připravují i jedny z nejnebezpečnějších drog. Opium i heroin jsou omamné závislost způsobující látky, které dodnes stojí za mnoha zničenými lidskými životy i válečnými konflikty. V některých zemích je proto pěstování máku dokonce zakázáno.
Mák je oblíbený především ve slovanských kuchyních – kdo by neznal makové koláče, buchty, šišky s mákem nebo mákem sypané housky a rohlíky. Nejste-li závislí na babiččiných koláčích, zdravotní nebezpečí vám nehrozí, pro přípravu jídel se dnes používají odrůdy s nízkým obsahem alkaloidů.
Maková semena jsou skvělým zdrojem vápníku, fosforu, hoř
čí ku, manganu, zinku a železa, makový olej je vhodný i k hřejivým masážím.Modrý mák, který se pěstuje v České republice, je považován pro svou vůni a nasládlou chuť za nejlepší na světě. V množství vypěstovaného máku jsme světovou velmocí.