Oves setý
Oves setý (Avena sativa L.)
Třída: jednoděložné
Čeleď: lipnicovité
Rod: oves
Oves se pěstoval dávno před tím, než se o něm začalo zpívat v lidových písních. Rozšířil se k nám, stejně jako pšenice a řada dalších obilovin, z oblasti Úrodného půlměsíce (dnes území Palestiny, Sýrie, Turecka, Íránu a Iráku). S oblibou ho pěstovali staří Slované, své místo našel také v severských zemích, neboť velice dobře snáší chladnější a vlhčí léto. Krmili se jím zejména koně (obrok) a ovesná sláma se používala jako podestýlka. Po roce 1945, kdy koní začalo rychle ubývat, ubylo i ovsa.
I nadále se ale oves objevuje v tradičních receptech zejména v severní Evropě. Ovesné vločky smíchané s mlékem a cukrem slouží k přípravě ovesné kaše zvané porridge, oblíbeného jídla Skotů, Irů a Angličanů. Oves najdete ve většině snídaňových müsli, v anglosaských zemích se z něj tradičně vyrábí některé druhy piva, v Rusku kvas. Je snadno stravitelný, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a místo lepku obsahuje bílkovinu avenin, takže ho mohou konzumovat i lidé s lepkovou intolerancí.