Pšenice dvouzrnka
Pšenice dvouzrnka (Triticum dicoccum (Schrank) Schuebl)
Třída: jednoděložné
Čeleď: lipnicovité
Rod: pšenice
Přestože pšenice dvouzrnka patří k nejdéle využívaným obilninám v historii lidstva, je dnes spíše opomíjenou plodinou. Tento pluchatý druh pšenice se v zemědělské kultuře objevuje již před 9,5 tisíci lety, staří Římané z ní připravovali kaši, kroupy a pekli chlé
b. Na našem území se pěstovala od mladší doby kamenné až do středověku, pak dvouzrnka postupně ustupovala pšenici seté a v pozdním středověku úspěšnějšímu žitu. U nás se tradičně pěstovala v Bí lých a Malých Karpatech, kde ji místně nazývali “rýž” a používali ji jako kroupy do polévek, jelit nebo jako přílohu či samostatné jídlo. Ve světě se v současnosti pěstuje v podhorských a horských oblastech Zakavkazska, na Balkánském poloostrově, ve Španělsku, Turecku, Íránu, Jemenu, Indii a severní Africe.Dnes dvouzrnka společně s dalšími pluchatými druhy pšenic – jednozrnkou a špaldou – zažívají v Evropě renesanci. Pro své zajímavé nutriční vlastnosti a nenáročnost při pěstování stoupá o tyto druhy pšenic zájem jak mezi spotřebiteli, tak šlechtiteli, a vznikají jejich moderní odrůdy.