Mgr. Jitka Sobotková, Ph.D. – osobní profil
Název pozice v NZM:
Vedoucí Oddělení vědy a výzkumu, kurátorka podsbírky
Vzdělání:
Filozofická fakulta Univerzity Palackého, Olomouc. Obor České a československé dějiny (Ph.D.)
Praxe:
V NZM od května 2017
Od 2021 členka Odboru Agrárních dějin České akademie zemědělských věd
Sbírky v NZM:
Podsbírka Gastronomie
Vybraná publikační činnost:
- Kubů Eduard, Sobotková Jitka, Šouša Jiří (edd.): Antonín Švehla – český sedlák, politik a státník, NZM, Praha 2023, členka editorského týmu
- Sobotková Jitka: Co mohl mít Antonín Švehla na talíři? Selská vs. měšťanská kuchyně přelomu 19. a 20. století, in: Kubů Eduard, Sobotková Jitka, Šouša Jiří (edd.): Antonín Švehla – český sedlák, politik a státník, NZM, Praha 2023, s. 222–237
- Sobotková Jitka: Kulinární dědictví Čech, Moravy a Slezska se zaměřením na zpracování produktů živočišného výroby. Prameny a studie, 2022, č. 72, s. 125–137
- Korbelářová Irena (ed.): Kulinární dědictví Čech, Moravy a Slezska. Tematická výběrová encyklopedie, Slezská univerzita v Opavě, Opava 2022, členka autorského týmu
- Sobotková Jitka, Kubásková Lucie, Jírovcová Jana: Kulinární tradice českých regionů, NZM, Praha 2022
- Korbelářová Irena, Dluhošová Radmila, Sobotková Jitka: Paměť chuti. Receptáře a kuchařské knihy jako specifické prameny pro poznání kulinární kultury a kulinárního dědictví českých zemí, Opava 2020.
- Ochrana František, Půček Milan Jan, Novák Pavel, Sobotková Jitka, Douša Pavel, Metodologie a řízení výzkumu v muzeích, NZM, Praha 2019.
- Jihlava ve víru oslav. In: Vlastivědný sborník Vysočiny. Oddíl věd společenských, Sv. 19. Jihlava 2015, s. 150–177.
- Slavnosti a oslavy v komunistickém Československu. In: Vaněk, Miroslav (ed.): Obyčejní lidé…?! Pohled do života tzv. mlčící většiny. Životopisná vyprávění příslušníků dělnických profesí a inteligence. Academia, Praha 2009, s. 398–429.
- Luňák Petr (ed.): Plánování nemyslitelného. Československé válečné plány 1950–1990. Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, Dokořán, Praha 2007. Redaktorka.
Zapojení v projektech vědy a výzkumu:
- Cesty jídla. Projekt NZM 2024. Projekt zaměřený na prezentaci šlechtické gastronomie. Součástí projektu byla konference Cesty jídla, rekonstrukce banketní tabule, experimentální příprava pokrmů v prostorách zámku Kačina (Kačina, 19. 9. 2024), dále kurzy historické kuchyně, kurz etikety stolování (Praha, 24.–30. 9. 2024)
- .Historie užívání a pěstování léčivých rostlin jako součást národní a kulturní identity. Projekt Ministerstva kultury ČR, NAKI III, číslo projektu DH23P03OVV044, období řešení 2023-2027
- Průhonický park a škola malířsko-krajinářské kompozice, obdivovaný a odmítaný vzor pro krajinářskou tvorbu 20. století. Projekt Ministerstva kultury ČR, NAKI III, číslo projektu DH23P03OVV026, období řešení 2023-2027
- Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace, edukace. Projekt Ministerstva kultury ČR, NAKI II, číslo projektu DG18P02OVV067, období řešení 2018-2022