Mgr. Lucie Kubásková – osobní profil
Název pozice v NZM:
Vedoucí oddělení muzeologie
Vědecký a odborný pracovník – kurátor
Vzdělání:
Mgr. – Slezská univerzita v Opavě, obor Historie – muzeologie
Praxe:
1/2012 – dosud: Národní zemědělské muzeum – vedoucí oddělení muzeologie
7/2009 – 12/2011: mateřská a rodičovská dovolená
5/2006 – 7/2009: Národní zemědělské muzeum – zástupkyně generálního ředitele
11/2004 – 5/2006: Národní zemědělské muzeum – kurátor
1/2003 – 10/2004: Uměleckoprůmyslové museum – správce depozitáře
Sbírky v NZM:
Potravinářská výroba
Vybrané výstavy, expozice, akce v NZM:
- Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích (2020)
- Jindřich Štreit a Cykly (2019)
- Největší objev – Fenomén zemědělství ve100 předmětech (2018)
- Expozice Zemědělství (2018)
- Čižba – umění jemné a líbezné (2016)
- O pivu – Z chmelnice až na náš stůl (2014)
- Od věku sloužím člověku – obaly potravin v historickém kontextu (2013)
- Instalace zámecké kuchyně a spižírny na zámku Kačina (2012)
- Pod korouhví stříbrného lva (2010)
- Kde se pivo vaří (2005)
Vybraná publikační činnost:
-
KUBÁSKOVÁ, L.; JAKUBSKÁ, J.; ČENĚK, M. (2020): Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích. NZM Praha.
- KUBÁSKOVÁ, L. (2012): Od věku sloužím člověku – obaly potravin v historickém kontextu. NZM Praha.
- KUBÁSKOVÁ, L.; LINHARTOVÁ, K.; RŮŽIČKOVÁ, V. (2011): Encyklopedie strojů a nástrojů – potravinářská výroba. NZM Praha.
- KOL. AUTORŮ (2006): Lidé, krajina a zemědělství. Profi Press, Praha.
Projekty výzkumu a obdobné projekty:
Účast v pěti projektech.
V NZM:
Účast v 5 projektech.
v NZM:
- Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace, identifikační kód projektu: DG18P02OVV067
- Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě, identifikační kód projektu: DG18P02OVV057
- Výzkumný záměr MZE ČR MZE7507574101 – vědecké zhodnocení sbírkového fondu NZM (2005-2011)
- MZE RO 0814 – Obaly potravin 20. století (2012 – 2015)