Zeleninová zahrada
V prostorách bývalého zámeckého zahradnictví na Kačině nalezneme expozici zelenin a užitkových plodin, které říkáme babiččina zahrádka. Vznik této volně přístupné expozice prosadil tehdejší ředitel Národního zemědělského muzea Praha Antonín Hájek. Vedle bylinné zahrady si zde můžete prohlédnout více jak sto významných plodin minulosti i současnosti a také světově významné druhy, které se u nás běžně nepěstují.
Z těch zapomenutých tu najdete třeba tuřín, mangold, černý kořen, pastinák, řepu, bob nebo pohanku. Dnes se tyto babičkami pěstované rostliny vrací především ve zdravé výživě. Žito Aventino je plodinou vyšlechtěnou již před sto lety a je úžasné vidět obilí, které dosahuje výšky více jak dva metry. Dříve se z něj dělaly na polích snopy, z nichž se stavěly panáky. Kmín, cizrnu nebo čočku všichni známe, ale jak rostou, to už ví málokdo.
Moderní plodiny v naší zahradě zastupuje velké množství druhů lilků včetně rajčat a mochyní, chilli papričky, barevné mrkve a ředkvičky, listové hořčice a tykve. Z tropických plodin vás určitě zaujme podzemnice olejná (arašídy), povíjnice batátová, ibišek jedlý (okra), ibišek súdánský, ačokča, malabarský špenát, melok či tabák. Pěstujeme i indickou okurku (kalabasu), ze které domorodci vyrábí i primitivní nádoby či nástroje.
V zahradě jsou zastoupeny i nyní populární plodiny pro zdravou výživu, jako je např. šalvěj španělská (chia semínka), amaranthus (vyrábí se z ní bezlepková mouka), merlík chilský (quinoa), proso (bezlepková mouka, jáhly), čirok (bezlepková mouka) a další.
Z našich výpěstků připravujeme různé pochutiny a výrobky. Ty pak předvádíme na zámeckých akcích, a tak u nás můžete ochutnat nejednu novou i zapomenutou dobrotu, vyzkoušet si třeba vlákna určená k předení či prohlédnout nádobí vyrobené z kalabasy.