Réva vinná a chmel. Obrázková statistika o vinohradech, chmelnicích a všem, co z nich pochází
Kateřina Čapounová, Šárka Jelenová, Kristýna Rochová, Pavlína Šlajsová, Karolína Vávrová
ISBN: 978-80-88270-21-8
Praha : Národní zemědělské muzeum, s. p. o., 2021
Tištěnou publikaci si můžete zakoupit na pobočkách Národního zemědělského muzea nebo objednat online.
Cena: 60 Kč
Anotace: Je jen málo zemědělských plodin a produktů, jež jsou předmětem tolika vášnivých diskuzí, jako jsou réva vinná a chmel. Obrázková knížka vás seznámí s jejich historií i s charakteristickými vlastnostmi, představí odrůdy typické pro naše území a ukáže, jak pěstování a zpracování vinné révy a chmelu spoluvytvářelo nezaměnitelný ráz některých regionů. Možná vás překvapí, že nebýt šlechtitelů vinné révy, hrozila v 19. století evropským vinicím nejspíš zkáza, a že šlechtitelství sehrálo důležitou roli i ve světovém úspěchu českého chmelu. Víte, co všechno musí zemědělci zvládnout pro dobrou sklizeň, k čemu slouží pachové lapače a drony, či jak se dá na chmelnicích a vinohradech hospodařit šetrně k přírodě? Pokud odpovědi třeba jen tušíte, ale zajímá vás víc, neváhejte a začtěte se do následujících stránek. Můžete se dozvědět třeba i to, co přesně jsou to svatomartinská vína, kdy se ve sladovně hvozdí, kdy na vinohradu osečkovává a proč se vlastně ležáku říká ležák.
Na přípravě obsahu se podílely Ekovín – Svaz integrované a ekologické produkce hroznů a vína o. s., Chmelařský institut s.r.o., Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s., Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i.