Josef Hrdlička | Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Se šlechticem u hodovního stolu na počátku novověku
Příspěvek se zaměří na stolování šlechtické společnosti v Království českém počátkem novověku, tedy v průběhu 16. a 17. století. Na základě písemných pramenů, které se dotýkaly různých stránek, souvislostí a významů zmíněné součásti každodenního života nobility, se bude věnovat několika tématům. Nejprve stručně seznámí s cestami, jimiž se různé druhy pokrmů dostávaly na venkovská i městská šlechtická sídla. To vše s důrazem na symbolickou hodnotu pokrmů a nápojů servírovaných při různých příležitostech na šlechtické tabule a také na symboliku místa u jídelních stolů na šlechtických dvorech. Stranou pozornosti nezůstane ani hmotná kultura šlechtického stolování, přičemž také v této části se pozornost bude koncentrovat na symboliku používaného stolního nádobí. Pozornost bude věnována také funkci stolování jako komunikačního prostředku šlechtické společnosti.
doc. PhDr. Josef Hrdlička, Ph.D.
Historický ústav, Filozofická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Specializací doc. Hrdličky jsou sociální a kulturní dějiny raného novověku s důrazem na dějiny šlechty a měst v Čechách a na Moravě v 16. a 17. století.
Výběrově z publikací k tématu konference:
- Bůžek, V. – Hrdlička, J. a kol.: Dvory velmožů s erbem růže. Všední a sváteční dny posledních Rožmberků a pánů z Hradce, Praha 1997.
- Hrdlička, J.: Hodovní stůl a dvorská společnost. Strava na raně novověkých aristokratických dvorech v českých zemích (1550-1650), České Budějovice 2000.
- Bůžek, V. – Hrdlička, J. – Král, P. – Vybíral, Z.: Věk urozených. Šlechta v českých zemích na prahu novověku, Praha – Litomyšl 2002.