Milan Svoboda | Univerzita Karlova
Mgr. Milan Svoboda
historik specializující se na experimentální retro-gastronomii
Historik, emeritní hlavní kastelán Národního památkového ústavu, v letech 1993-2001 kastelán lobkowiczkého zámku v Nelahozevsi. Milan Svoboda se specializuje na dějiny stolování a stolničení. Jeho hlavním zaměřením je problematika raně novověké šlechtické kultury stravování. Věnuje se především historickému kuchyňskému stolnímu nádobí a náčiní, jehož je vášnivým sběratelem. Tématu se věnuje v širokém evropském měřítku a pro domácí témata hledá srovnání zejména na anglických šlechtických sídlech. Milan Svoboda historické receptury nejenom teoreticky studuje, ale také prakticky zkouší. V současné době je vyhledávaným znalcem historických zmrzlin a sorbetů, jejichž původní receptury oživuje praktickou přípravou doplněnou přednáškami, ochutnávkami a kurzy vaření. Milan Svoboda je absolventem kurzů historickým zmrzlin, renesančních banketních dezertů a historických cukrových ozdob pod vedením Ivana Daye v The School of Artisan Food v anglickém Welbeck Abbey.
Výběrově z publikací k tématu konference:
- Ferrarová, E. – Löw, E. – Ruizová, L. – Svoboda, M.: Zlato a cukr na šlechtickém stole. Kynžvart – Krásný Dvůr – Konopiště, Praha 2023.
- Půtová, B. – Svoboda, M. (ed.): Řeč materiálu – sborník z mezinárodní konference Historický interiér a řeč materiálu, Praha 2022.