Milan Svoboda | Univerzita Karlova


Mgr. Milan Svoboda
historik specializující se na experimentální retro-gastronomii

Historik, emeritní hlavní kastelán Národního památkového ústavu, v letech 1993-2001 kastelán lobkowiczkého zámku v Nelahozevsi. Milan Svoboda se specializuje na dějiny stolování a stolničení. Jeho hlavním zaměřením je problematika raně novověké šlechtické kultury stravování. Věnuje se především historickému kuchyňskému stolnímu nádobí a náčiní, jehož je vášnivým sběratelem. Tématu se věnuje v širokém evropském měřítku a pro domácí témata hledá srovnání zejména na anglických šlechtických sídlech. Milan Svoboda historické receptury nejenom teoreticky studuje, ale také prakticky zkouší. V současné době je vyhledávaným znalcem historických zmrzlin a sorbetů, jejichž původní receptury oživuje praktickou přípravou doplněnou přednáškami, ochutnávkami a kurzy vaření. Milan Svoboda je absolventem kurzů historickým zmrzlin, renesančních banketních dezertů a historických cukrových ozdob pod vedením Ivana Daye v The School of Artisan Food v anglickém Welbeck Abbey.

Výběrově z publikací k tématu konference:

  • Ferrarová, E. – Löw, E. – Ruizová, L. – Svoboda, M.: Zlato a cukr na šlechtickém stole. Kynžvart – Krásný Dvůr – Konopiště, Praha 2023.
  • Půtová, B. – Svoboda, M. (ed.): Řeč materiálu – sborník z mezinárodní konference Historický interiér a řeč materiálu, Praha 2022.

Program konference / CZ  

Conference programme / EN

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.