Pavel Novák | Národní zemědělské muzeum


Cesty jídla na zámku Kačina  

Na příkladu chotkovského panství Nové Dvory příspěvek demonstruje zázemí šlechtického sídla po stránce jeho zásobování surovinami a potravinami. V této souvislosti bude zmíněno téma samozásobitelství a role fungujícího panství. Příspěvek se zaměří na cesty všemožných surovin do zámecké kuchyně, a to od vlastní zahrady, sadu, chléva apod. až po nákupy potravin z ciziny. Pozornost bude věnována také řemeslům, která byla v souvislosti s přípravou pokrmů potřebná a dále také zázemí zámecké kuchyně ve smyslu jejího vybavení, dobových technických možností, ať už při zpracování surovin, přípravě pokrmů či skladování. 


PhDr. Pavel Novák, CSc.
Národní zemědělské muzeum  

Historik dr. Novák se po odborné stránce věnuje oblasti kultury českého venkova a tématu kulturní krajiny. Zaměřuje se na dějiny hmotné kultury a každodennosti, lidové architektury a zemědělských staveb v krajině a na historii hraběcího rodu Chotků. V Národním zemědělském muzeu působí od roku 1985, za tu dobu byl řešitelem řady výzkumných projektů a také ředitelem NZM Kačina.  


Výběrově z publikací k tématu konference:

  • Novák, P.: Kačina a Chotkové, 1998.
  • Novák, P. a kol.: Dějiny hmotné kultury a každodennosti českého venkova devatenáctého a první poloviny dvacátého století. Praha 2005.
  • Novák, P.: Ovocnictví na chotíkovském panství Nové Dvory ve druhé třetině 19. století, Prameny a studie, č. 70, 2022. 

Program konference / CZ  

Conference programme / EN

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.