Vítězslav Ivičič


Jídelníčky hraběcí rodiny Chotků – interpretace unikátního pramene k tématu šlechtické gastronomie  

Příspěvek se zaměří na interpretaci zcela unikátního pramene, originálních jídelních lístků hraběcí rodiny Chotků, které zasadí nejen do historických souvislostí. Pro účely interpretace bude použit německý originál dochovaných jídelních lístků z měsíce února 1867, který obsahuje sestavená menu pro stravování v běžných dnech na zámku Kačina. Autor se ve svém vystoupení zaměří na představení skupiny osob, které na zámku v té době žily a stravovaly se, představí skladbu zmíněných jídelních lístků včetně výkladu jednotlivých chodů a pokrmů, které se servírovaly především u panského stolu. Další rovinou příspěvku bude rekonstrukce těchto pokrmů, tedy popis toho, jak tato jídla mohla v dané době vypadat. Neméně důležitým tématem bude také výklad významu půstu a postních pokrmů. Pro účely bádání autor dané jídelní lístky přeložil do českého jazyka. 


Vítězslav Ivičič  

Nadšenec do historie vaření, stolování a stolničení, a to především v 19. století, sběratel historických kuchařských knih a dobového nádobí. Autor blogu Staromilec, kde se zabývá rekonstrukcí historických receptů, které se snaží připravovat a podávat stejně jako kdysi a to i za použití zapomenutého stolního nádobí. Oceněn byl jako Objev roku v anketě Food blog roku 2023.    

Staromilec: Facebook   Instagram   Blog 


Program konference / CZ  

Conference programme / EN

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.