Broumovský herbář

Broumovský herbář, uložený v současné době v Muzeu Broumovska, představuje nejstarší dosud známou sbírku sušených rostlin na území ČR a je pravděpodobně 25. nejstarším dochovaným evropským herbářem. Pochází z roku 1595 a jeho autorem je Johann Brehe z Überlingenu, zeť slavného renesančního tvůrce herbářů Hieronyma Hardera z Ulmu. Tento unikátní renesanční herbář „hortus siccus“ obsahuje 358 rostlin opatřených latinskými a německými názvy a komentáři k jejich léčebným účinkům. Kromě sušených rostlin jsou stránky herbáře doplněny kresbami, které odkazují na životní prostředí rostlin nebo nahrazují části, jež nebylo možné usušit. Náhodný nález herbáře v 80. letech 20. století v sakristii klášterního kostela v areálu benediktinského kláštera v Broumově, která v té době sloužila jako skladiště, upozorňuje na význam českých klášterů jako zdrojů unikátních, dosud nepublikovaných dokumentů z oblasti přírodních i společenských věd.  


Cílem projektu „Historie užívání a pěstování léčivých rostlin jako součást národní a kulturní identity“ (DH23P03OVV044, NAKI III, 2023–2027) je identifikovat textové, obrazové a rostlinné složky významných historických herbářů (Broumovský herbář a Herbarium vivum) ze sbírek Muzea Broumovska a archívu Hospitálského řádu sv. Jana z Boha (Řád Milosrdných bratří) v historickém evropském kontextu a prozkoumat a zhodnotit prezentaci vybraných druhů rostlin v těchto a dalších herbářích; provést analýzu odlišností v zobrazování i vnímání jejich účinků, způsobu zpracování a využívání.

Broumovský herbář bude v rámci projektu zdigitalizován. Výsledky jeho zkoumání bude možné zhlédnout na výstavě „Zahrady v knihách svázané“ v prostorách NZM na Kačině v roce 2026.

 

Odkaz Muzeum Broumovska zde. 

Zpět na hlavní stránku projektu.  

Partneři

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.