Konference Kůň v zemědělství, 15.–17. 5. 2025
Národní zemědělské muzeum Praha a Zemský hřebčinec v Tlumačově zvou na agrární konferenci ke 100. výročí založení Zemského hřebčince Tlumačov Kůň v zemědělství.
Termín konání konference: 15.–16. 5. 2025
Místo konání: Národní zemědělské muzeum Praha
Termín konání exkurze: 17. 5. 2025
Místo konání: Zemský hřebčinec Tlumačov
Agrární konferenci Kůň v zemědělství pořádá Národní zemědělské muzeum ve spolupráci se Zemským hřebčincem Tlumačov, který si v roce 2025 připomíná 100. výročí svého založení. Ústředním tématem této vědecké konference bude kůň – kůň v širokých souvislostech, mezioborových paralelách a zajímavých pohledech. Kůň bude představen v historické perspektivě nejenom jako hospodářské zvíře užitečné v zemědělství, ale také jako partner – ve sportu, vojenství, dopravě, umění apod. Dílčí příspěvky se zaměří na vliv koně na krajinu, na muzejní sbírky k tématu koní, bude představena také genetika a specifická otázka chovu koní.
Konference bude přínosná nejenom pro ty, kteří s koňmi denně přicházejí do styku, ale pro všechny milovníky těchto krásných zvířat. Součástí programu je také exkurze v Zemském hřebčinci Tlumačov, v rámci které se budou moci účastníci konference podívat na místa jinak veřejnosti málo dostupná.
Účastnický poplatek: 300 Kč
Zvýhodněný účastnický poplatek pro studenty (po předložení ISIC karty nebo jiného potvrzení o studiu): 100 Kč
Program konference:
15. 5. 2025
Národní zemědělské muzeum, Praha
Kůň v zemědělství a krajině
10:00 Zahájení, úvodní slova
Ing. Zdeněk Novák, generální ředitel / Národní zemědělské muzeum
Ing. Petr Eim, ředitel / Zemský hřebčinec Tlumačov
10:30–12:00 Kůň a jeho role v zemědělství v historii a dnes
prof. Ing. Marko Halo, Ph.D. / Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre – Kůň a jeho role v zemědělství –historie, vývoj, současný stav
Mgr. Věra Klontza, Ph.D. / Masarykova univerzita – Koně středověkých vesnic z pohledu zooarcheologie
doc. RNDr. Karel Oliva, Dr. – Nechme to koňovi, leč nehleďme mu na zuby
12:00–13:00 Oběd
13:00–15:00 Genetika a chov koní
Ing. Ondřej Mamica, Ph.D. / Zemský hřebčinec Tlumačov – 100. výročí Zemského hřebčince Tlumačov
Ing. Jiří Machek / Národní hřebčín Kladruby nad Labem – Národní hřebčín Kladruby nad Labem jako součást světového dědictví
Ing. Lenka Gotthardová / Střední škola chovu koní a jezdectví Kladruby nad Labem – Světové hřebčíny a hřebčince
Mgr. Eva Jurečková – Světla a stíny regenerace starokladrubského vraníka
Ing. Cyril Neumann, Ph.D. / Česká zemědělská univerzita – Kognitivní schopnosti koně, mezidruhová komunikace
15:00–15:30 Coffee break
15:30–16:30 Kůň a jeho vliv na (nejenom) zemědělskou krajinu
Mgr. Dalibor Dostál / Česká krajina o.p.s. – Divocí koně jako nástroj pro obnovu biodiverzity a ochranu klimatu
Ing. Martina Janošíková, Ph.D. / Česká zemědělská univerzita – Kůň v jezdeckém sportu
16:30–17:00 Diskuze
17:00–18:00 Možnost prohlídky výstavních prostor Národního zemědělského muzea
18:00–20:00 Společenský večer
16. 5. 2025
Národní zemědělské muzeum, Praha
Kůň a jeho mimozemědělské využití v historii a dnes
9:00–11:30 Kůň a jeho role v historii a dnes
prof. Eduard Kubů, doc. Jiří Šouša/ Národní zemědělské muzeum, Univerzita Karlova – Koně v moderním zemědělství českých zemí
Ing. Hana Stránská, Ph.D. / Zemský hřebčinec Písek – Zemský hřebčinec Písek – historie a současnost
Kůň jako partner, kůň ve službě
doc. Ing. Miroslav Maršálek, CSc. – Kůň jako partner
PhDr. Marie Malivánková Wasková / Archiv města Plzně – ...Ani trochu se to tady nedá srovnat s kasárnami ...a koně z toho tak leda chcípnou nebo budou krepírovat a dá spoustu práce je zase postavit na nohy... Koně v habsburské armádě v 18. století
PhDr. David Hubený, Ph.D. / Národní archiv – Koně a jejich využití bezpečnostními složkami v meziválečném Československu
PhDr. Josef Břečka – Kůň v kočárové dopravě města Prahy 19. a 20. století
11:30–12:00 Coffee break
12:00–14:00 Kůň jako zdroj obživy
Ing. Václav Kinský / Národní zemědělské muzeum – Kůň v lese
Mgr. Lucie Kubásková, Mgr. Jitka Sobotková, Ph.D. / Národní zemědělské muzeum – Koňské maso – jeho zpracování a gastronomické využití v historii
Kůň jako umělecký námět
Mgr. Marie Voldřichová, Mgr. Jana Jírovcová /Národní zemědělské muzeum – Koně ve sbírce NZM
Ing. Jiří Jehlička / Zemský hřebčinec Písek – Ardo a Albin Theseus – kůň jako atribut české státnosti
14:00 Zakončení konference
17. 5. 2025
Zemský hřebčinec Tlumačov
11:00 Exkurze, komentovaná prohlídka stájí a inseminačního střediska
Předvedení teplokrevných a chladnokrevných plemenných hřebců, ukázka práce pod sedlem, ukázka zápřeží.
Doprava a občerstvení individuální.
Délka programu 2–2,5 hodiny.