Zavedeme vás do kuchyně našich babiček a prababiček, navnadíme vás na pochoutky z dob dávných i současných. Prozradíme vám, které potraviny jsme jako Češi (ne)dali světu nebo jaká je etiketa stolování.
Co u nás uvidíte?
Dětská gastronomie
Tuhle část expozice si užijí především naši nejmenší návštěvníci, pro které máme připraveny hry na nakupování, vaření i zacházení s potravinami. Vyzkouší si vnímat potraviny nejen zrakem, ale i čichem či podle zvuku, prozkoumají cesty potravin a dozví se, proč je dobré při nákupu přemýšlet, odkud je jídlo, které kupujeme. Malé kuchaře a kuchařky určitě zabaví válení těsta, vykrajování vánočního cukroví nebo virtuální smažení bramboráků.
Expozici doplňují kuchyně našich babiček a prababiček, jež jsou vybaveny autentickými předměty z muzejní sbírky.
I když je dětská gastronomie určena především malým návštěvníkům muzea, své si v ní najdou i zvídaví a hraví dospělí.
O skutečná jídla vás nepřipravíme. Ta vaříme v profesionálně vybaveném gastrostudiu během našich kurzů vaření. Přijďte a nechte se inspirovat kuchařským umem vyhlášených cukrářů a kuchařů.
Gastrostudio
Vitríny chrání v muzeích předměty, v Národním zemědělském muzeu chrání speciální vitrína know-how. Je umístěna ve výstavním sále a za ní je profesionálně vybavené gastrostudio sloužící mimo jiné jako tréninkové zázemí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Návštěvníci mohou pozorovat mistry ve svém oboru při práci a mají také možnost účastnit se kurzů vaření, které v gastrostudiu NZM organizuje ve spolupráci s kulinářským institutem Marie Sandtnerové pod vedením špičkových kuchařů a cukrářů.
> více o kurzech vaření
Obaly a jejich funkce v každodenním životě
Vzdělávací koutek věnující se obalům a jejich důležitosti pro udržitelnost instalovala ve spolupráci s naším muzeem společnost EKO-KOM v expozici Gastronomie přímo v kuchyňské lince. Otevíráním skříněk a šuplíků se seznámíte s celou škálou variant balení především potravin, objevíte způsoby jejich konzervace a správného skladování potravin, které zajistí prodloužení trvanlivosti potravin, a tím předcházejí vzniku potravinového odpadu. Za pomoci ilustrací a doprovodných popisků se můžete zamyslet nad významem a užitnými funkcemi jednotlivých typů a druhů obalů. Expozice zaujme svým obsahem jak dospělé tak děti, pro které je ještě připravena nástěnná interaktivní hra o správném třídění odpadů nejen z obalů. Tak pojďme společně chránit potraviny před zkázou a naučme se obaly také dobře třídit.
Vítejte ve světě třídění a recyklace
Součástí vzdělávacího programu, který se zaměřuje na zvýšení povědomí o správném třídění a recyklaci odpadu, je vzdělávací web tonda-obal.cz.
Pracovní listy Koloběh na talíři
U vstupu do expozice naleznete pracovní listy, které vás provedou zemědělským rokem a kulinárními tradicemi českých zemí. Listy vznikly v rámci projektu Gastronomie tradiční i netradiční, program je realizován za finanční podpory Ročního vzdělávacího plánu Ministerstva zemědělství 2024.
V expozici Gastronomie nabízíme lektorský program pro děti z MŠ a ZŠ. > více o lektorských programech
Expozici Gastronomie najdete ve třetím patře pražské budovy Národního zemědělského muzea.