Zavedeme vás do kuchyně našich babiček a prababiček, navnadíme vás na pochoutky z dob dávných i současných. Prozradíme vám, které potraviny jsme jako Češi (ne)dali světu nebo jaká je etiketa stolování. 

Co u nás uvidíte? 

 

Dětská gastronomie 

Tuhle část expozice si užijí především naši nejmenší návštěvníci, pro které máme připraveny hry na nakupování, vaření i zacházení s potravinami. Vyzkouší si vnímat potraviny nejen zrakem, ale i čichem či podle zvuku, prozkoumají cesty potravin a dozví se, proč je dobré při nákupu přemýšlet, odkud je jídlo, které kupujeme. Malé kuchaře a kuchařky určitě zabaví válení těsta, vykrajování vánočního cukroví nebo virtuální smažení bramboráků. 

Expozici doplňují kuchyně našich babiček a prababiček, jež jsou vybaveny autentickými předměty z muzejní sbírky. 

I když je dětská gastronomie určena především malým návštěvníkům muzea, své si v ní najdou i zvídaví a hraví dospělí.

O skutečná jídla vás nepřipravíme. Ta vaříme v profesionálně vybaveném gastrostudiu během našich kurzů vaření. Přijďte a nechte se inspirovat kuchařským umem vyhlášených cukrářů a kuchařů.

Gastrostudio

Vitríny chrání v muzeích předměty, v Národním zemědělském muzeu chrání speciální vitrína know-how. Je umístěna ve výstavním sále a za ní je profesionálně vybavené gastrostudio sloužící mimo jiné jako tréninkové zázemí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Návštěvníci mohou pozorovat mistry ve svém oboru při práci a mají také možnost účastnit se kurzů vaření, které v gastrostudiu NZM organizuje ve spolupráci s kulinářským institutem Marie Sandtnerové pod vedením špičkových kuchařů a cukrářů.

> více o kurzech vaření

Obaly a jejich funkce v každodenním životě

Vzdělávací koutek věnující se obalům a jejich důležitosti pro udržitelnost instalovala ve spolupráci s naším muzeem společnost EKO-KOM v expozici Gastronomie přímo v kuchyňské lince. Otevíráním skříněk a šuplíků se seznámíte s celou škálou variant balení především potravin, objevíte způsoby jejich konzervace a správného skladování potravin, které zajistí prodloužení trvanlivosti potravin, a tím předcházejí vzniku potravinového odpadu. Za pomoci ilustrací a doprovodných popisků se můžete zamyslet nad významem a užitnými funkcemi jednotlivých typů a druhů obalů. Expozice zaujme svým obsahem jak dospělé tak děti, pro které je ještě připravena nástěnná interaktivní hra o správném třídění odpadů nejen z obalů. Tak pojďme společně chránit potraviny před zkázou a naučme se obaly také dobře třídit.

Vítejte ve světě třídění a recyklace

Součástí vzdělávacího programu, který se zaměřuje na zvýšení povědomí o správném třídění a recyklaci odpadu, je vzdělávací web tonda-obal.cz.

Pracovní listy Koloběh na talíři
U vstupu do expozice naleznete pracovní listy, které vás provedou zemědělským rokem a kulinárními tradicemi českých zemí. Listy vznikly v rámci projektu Gastronomie tradiční i netradiční, program je realizován za finanční podpory Ročního vzdělávacího plánu Ministerstva zemědělství 2024.

V expozici Gastronomie nabízíme lektorský program pro děti z MŠ a ZŠ.  > více o lektorských programech

Expozici Gastronomie najdete ve třetím patře pražské budovy Národního zemědělského muzea.

Otevírací doba

1. 1. – 23. 12. Út–Ne 9:00–17:00

Zobrazit celou otevírací dobu objektu

Vstupné

dospělí 200 Kč
děti a mládež do 18 let, středoškoláci nad 18 let v rámci školních skupin Vstup pro děti a mládež zdarma platí do všech expozic a výstav muzea. Neplatí na akce pořádané NZM. Zdarma
studenti 18–26 let 100 Kč
senioři od 65 let 100 Kč
permanentka 6 jednorázových vstupů platnost 365 dní od zakoupení, přenosná, jednorázový vstup pro jednoho platícího návštěvníka v jednom dni 800 Kč
permanentka 12 jednorázových vstupů platnost 365 dní od zakoupení, přenosná, jednorázový vstup pro jednoho platícího návštěvníka v jednom dni 1400 Kč
zájmové skupiny nad 10 osob starších 18 let (cena za osobu) cena za osobu 100 Kč

* Vstup pro děti a mládež zdarma platí do všech expozic a výstav muzea. Neplatí na akce pořádané NZM.

kurz Zdravé vaření s dětmi

Chcete, aby si vaše děti samy uměly připravit zdravá a jednoduchá jídla? Přihlaste je na kurz vaření! Ve spolupráci s nutriční terapeutkou Pavlínou Matysovou jsme připravili kurz vaření určený dětem od 6 let a jejich rodičům.

Kvasíme zeleninu ǀ fermentace krok za krokem

Fermentací zeleniny krok za krokem vás provede Ing. Eliška Kováříková, Ph.D. z Výzkumného ústavu potravinářského Praha. Dozvíte se vše o principu přípravy fermentovaných potravin, jak postupovat při vlastní realizaci, na co si dát pozor nebo jaké jsou zdravotní benefity fermentované zeleniny.

Steaky, přílohy, omáčky

Kurz zaměřený na různé techniky zpracování a přípravy masa. Nebudou chybět ani omáčky a přílohy. Kurz není vhodný pro vegetariány.

Recyklační čtvrtek

Třídíte odpad? Většina z nás ví, že prázdnou plastovou lahev od limonády může vyhodit do žluté popelnice. Ale věděli byste, kam vyhodit polystyren, sáček od čaje nebo starou žárovku?


Fotoalbum

expozice Gastronomie, NZM Praha
expozice Gastronomie, NZM Praha
expozice Gastronomie, NZM Praha
expozice Gastronomie, NZM Praha
expozice Gastronomie, NZM Praha
expozice Gastronomie, NZM Praha
expozice Gastronomie, NZM Praha

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.