Plevel není k zahození! Dvoudenní festival Plevel fest představí opomíjené vlastnosti rostlin – tisková zpráva


Plevel není k zahození! Dvoudenní festival Plevel fest představí opomíjené vlastnosti rostlin

 3. května 2023


U příležitosti Mezinárodního dne zdraví rostlin zve Národní zemědělské muzeum v Praze návštěvníky na dvoudenní vzdělávací akci Plevel fest, která se koná 10. a 11. května od 9 do 14 hodin. Zájemce čekají zajímavosti a přednášky zaměřené na význam plevelů, jejich pozitivní i negativní vlastnosti, historii a možnosti využití.

Pro koho je plevel nepřítel a pro koho je užitečný společník? Kdy se rostlina promění v plevel a kdy se z plevele stane ohrožený druh? To a mnohem více se zájemci dozvědí na Plevel Festu ve dnech 10. a 11. května. Plevele jsou nenápadné a zatracované rostliny, jež provází člověka od počátků zemědělství. O jejich super vlastnostech, životních strategiích i proměnách, kterými díky nim zemědělství prošlo, přiblíží více než desítka zajímavých stanovišť, praktické ukázky, povídání s výzkumníky i vysokoškolskými pedagogy, přednášky, vědomostní kvíz i kurz vaření z plevele.

Program vznikl ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze, Českou herbologickou společností, Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v. v. i., Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským, Ústavem zemědělské ekonomiky a informací a European Weed Research Society.

Hlavní program:

Od pravěku po dnešek - Společník člověka – plevel v historii zemědělství, Návštěvníci z jiných světů – šíření plevelů mezi kontinenty dříve a dnes, Chlupatí a vrásčití – mikrodiagnostika semen plevelů a jejich vlastnosti, Životní proměna – přeměna semínka v rostlinu a odlišnost v detailu

Vetřelci, nebo spojenci? - Zabijáci a léčitelé – problematika jedovatých a léčivých plevelů, Útěky bez nohou – semena plevelů a jejich superschopnosti, Kdo s koho – plevele jako konkurenti kulturních rostlin na polích, zahradách a sadech, Tady bydlím já – plevele jako fenomén lidských sídel, Hmyzí vášeň – plevele jako zdroj potravy pro hmyz

Budoucnost soužití - Válka strojů – technické možnosti detekce a regulace plevelů,

Roboti v divočině – použití robotických systémů a platforem při determinaci a regulaci plevelů, Zdivočelá genetika – rezistence plevelů a genetické manipulace,

Plevel v domě – pěstování plevelů v hydroponii

Seznamka na střeše - Ukázky běžných i vzácných plevelů

Doprovodný program

Středa 10. 5. v 8–14 hodin

S plevelem v kuchyni - Pod dohledem Staré Gardy Asociace kuchařů a cukrářů České republiky se naučíte připravovat jednoduché pokrmy z plevele a dozvíte se zajímavosti o jeho využití v gastronomii v minulosti a dnes.

Čtvrtek 11. 5. v 10–14 hodin

Na chvilku vysokoškolákem

Já, plevel! • doc. Ing. Václav Brant, Ph.D. (ČZU) – 30 minut

Já, plevelobijec! • Ing. Miroslav Florián, Ph.D.  (ÚKZÚZ) – 30 minut

Pojďte se vžít do role plevele. Kdo vlastně je, proč se nám plete do cesty, co hledá na poli a jak ho příroda vybavila schopnostmi, které ho činí nesmrtelným? Představíme vám plevel v širších souvislostech a vyzkoušíte si atmosféru vysokoškolských přednášek. Na konci vás čeká kvíz s odměnou.

Kapacita přednášek a workshopu je omezená, nutná rezervace předem na www.nzm.cz.

 

Zajímavé recepty z plevele:

Pampeliškový salát s pomerančem a sušenými rajčaty

400 g pampeliškových listů

350 g pomeranč

200 g sušená nakládaná rajčata

100 g červená cibule

Cukr

olej panenský

sůl

Listy omyjeme a natrháme. Pomeranč dobře oloupeme, zbavíme žlutých částí a překrájíme jednotlivé dílky na menší kousky. Rajčaty dobře odcedíme, osušíme a pokrájíme na kousky. Tyto ingredience lehce promícháme a přelijeme dresinkem z oleje cukru a soli.

Kopřivová polévka s ovesnými vločkami a taveným sýrem

600 g kopřivy

500 ml kuřecí a zeleninový vývar

200 ml smetana 30procentní

150 g ovesné vločky

200 g tavený sýr

50 g máslo

sůl

kurkuma

3 žemle (asi 150 g)

Listy omyjeme a krátce spaříme. Ve vývaru rozvaříme sýr a vločky. Rozmixujeme, zjemníme smetanou. Zavaříme a vložíme překrájené, spařené listy kopřiv. Kostičky žemle opečené nasucho a pokapame máslem.

Šťovíková omáčka a-la-Vincent s vařeným vejcem

320 g majonéza

80 g dijonské hořčice

150 g šťovíkových liustů

120 g pažitky

200 g sterilované okurky

120 g cibule

200 g kapary

Sůl

bílý pepř

špetka cukru

na jednu porci vejce natvrdo

Do majonézy vmícháme dijonskou hořčici, nakrájenou pažitku, drobně nakrájenou či nastrouhanou sterilovanou okurku, drobně pokrájenou cibulku a kapary. Vařené vejce překrojíme napůl a přelijeme omáčkou.


Národní zemědělské muzeum je státní příspěvková organizace zřizovaná Ministerstvem zemědělství. Zabývá se zejména tematikou zemědělství, lesnictví, myslivosti, rybářství, zahradnictví, potravinářství, zpracování zemědělských produktů, vývoje venkova a kulturní krajiny. Národní zemědělské muzeum má kromě hlavní výstavní budovy v Praze také dalších pět poboček – Čáslav, zámek Kačina, zámek Ohrada, Valtice a nově otevřené muzeum v Ostravě. Jednotlivé pobočky jsou zaměřeny tak, aby svou vědecko-výzkumnou, akviziční a prezentační činností komplexně pokrývaly zemědělství a jeho příslušné obory v celé šíři. Muzeum nabízí řadu lektorských programů a každoročně pořádá několik desítek tematických akcí pro veřejnost. Hlavní výstavou sezony NZM je Nekonečný příběh – odkaz Mendela v zemědělství.

Virtuální prohlídka NZM Praha.

Více na www.nzm.cz

 

Jitka Taussiková

tisková mluvčí

Národní zemědělské muzeum

Tel.: 601 065 460       

tiskove@nzm.cz

www.nzm.cz  │  facebook  │  twitter  │  instagram

Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.