Jedovaté rostliny, které běžně konzumujeme
Často se setkáváme s rostlinami, které jsou jedovaté, a přesto patří mezi velmi důležitou složku lidské výživy. Nám jsou nejznámější lilek brambor, lilek rajče a fazole. V tropech je konzumace jedovatých rostlin častější, nejznámější jsou rostliny z čeledi aronovitých, jako kolokázie (taro, malanga), užovník, monstera, či z čeledi bobovitých kam patří fazole, které bychom měli konzumovat po dostatečné tepelné úpravě.
Některé rostliny nejsou přímo jedovaté, ale obsahují vyšší množství látek, ty mohou slabšímu jedinci ublížit. Měli bychom si tedy na jejich konzumaci dát pozor. K takovým patří například kiwi, ananas a především papriky rodu Capsicum chinense (pravé chilli papričky). Chilli obsahuje vysoké množství kapsaicinu, který silně dráždí sliznice. Naopak v léčitelství se často používá k tlumení chronické bolesti.