Minipivovary a řemeslné pivovary



Tomáš Maier

ISBN: 978-80-88270-10-2

Praha: Národní zemědělské muzeum, s. p. o., 2019

Vyprodáno.

Tištěnou publikaci lze zakoupit na jednotlivých pobočkách muzea (doporučujeme telefonicky ověřit dostupnost).  Cena 150 Kč  

Anotace: Pivo lze vnímat mnoha úhly pohledu. Nejčastěji je vnímáno jako slabě alkoholický nápoj, ale také ho lze vnímat jako kulturní, hospodářský a sociální fenomén. V návaznosti na onen druhý aspekt si pivo prošlo velice bouřlivým vývojem a s příchodem průmyslové revoluce a globalizace se tento nápoj začal spotřebitelům poněkud vzdalovat, pivovarský trh se extrémně koncentroval, výroba se zlevnila i vlivem liberalizace podnikání a masivně se rozšířil chuťově často neutrální světlý ležák. Ale řada spotřebitelů se s tímto neztotožnila. Proč tomu tak bylo? Proč zrovna minipivovary a řemeslné pivovary v USA přicházejí často i s těmi nejneobvyklejšími inovacemi? Proč Japonsko v historii nepoznalo nic jiného než spodně kvašený ležák? Proč Česko zaujímá první příčku v přepočtu pivovarů na milion obyvatel? Jak segment minipivovarů a řemeslných pivovarů vlastně funguje ekonomicky, když tradiční pivovary mají přirozenou nákladovou výhodu plynoucí z jejich velikosti? Kdo byli první vizionáři, kteří zakládali minipivovary a odvážili se tak vstoupit do výsostných vod tradičních pivovarských koncernů? Proč němečtí pivovarníci jsou výrazně konzervativní a naopak jejich belgičtí kolegové běžně používají při vaření piva i méně obvyklé ingredience? Předkládaná publikace se snaží na všechny tyto otázky a řadu dalších hledat odpovědi.


Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.