Zelené zlato. Kartelizace chmelařství v českých zemích, 1890–1938



Vojtěch Pojar

ISBN 978-80-86874-81-4

Praha : Národní zemědělské muzeum, s. p. o., 2017

Publikace vyprodána.

Anotace: Dobré pivo si lze sotva představit bez chmelu. Mezi tradičně největší producenty a exportéry této nepostradatelné suroviny patří české země. Byl však chmel vždy zeleným zlatem? A v jakých případech se jeho pěstitelé sdružovali v kartely, aby posílili svou pozici na trhu? Předkládaná publikace nabízí jako odpověď na tyto otázky rozbor průběhu kartelizace produkce chmele ve všech chmelařských oblastech českých zemí od jejích počátků v 19. století až do roku 1938, aniž by ztrácela ze zřetele analogické procesy v obchodu chmelem a pivovarnictví.


Zajímá vás, co nového se u nás děje?
Přihlaste se k odběru newsletteru.

Vyberte si přesně ten obsah, který vás zajímá. My vám občasně zašleme souhrnné novinky a informace ze světa Národního zemědělského muzea.

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.