Kulinární dědictví českých zemí: paměť, prezentace a edukace
Program aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (NAKI II)
Hlavní řešitel za NZM: Mgr. Jitka Sobotková, Ph.D.
Zahájení: 2018
Dokončení: 2022
Klíčová slova: Bohemia; Moravia; Silesia; Cultural Heritage; Culinary Heritage; Gastronomy; Regional Identities; National Identities; Education; Presentation
Specifický cíl: Výzkum a jeho uplatnění – kulturní dědictví na území s historickými hodnotami. Kulturní dědictví, vzdělávání a média
Cíl: Stěžejním cílem projektu je dokumentace, výzkum a poznání specifického vývoje kulinární kultury, zejména stravování (pokrmů, nápojů) a jeho tradiční přípravy a podávání jako součásti historického národního, regionálního a lokálního kulturního dědictví českých zemí. Dílčím cílem projektu je prezentace výsledků výzkumu a dokumentace odborné veřejnosti prostřednictvím publikací, odborných textů a workshopů. Posláním projektu je vytvoření předpokladů a nástrojů pro identifikaci, dokumentaci a uchování kulinárního dědictví
s prokazatelnými hodnotami v kontextu národní a kulturní identity a současně s potenciálem využití ve společenské a ekonomické praxi: pro rozpoznání tradičních nápojů a pokrmů s potenciálem uznání za regionální/národní produkty. Pro naplnění výše uvedených cílů projektu budou realizovány: empirický výzkum na téma tradičních kulinárií ve společenské a individuální paměti, zaměřený na respondenty různého sociodemografického typu; šetření metodami orální historie.; experimentální příprava nápojů a pokrmů s užitím historických receptur, biosurovin a simulace technologií; analytický výzkum sensorických a strukturálních aspektů experimentálních vzorků; specificky zaměřená studijní databáze kulinárního dědictví (písemné, ikonografické, odkazové informace, literatura ad.). Projekt bude řešen standardními metodami aplikovaného výzkumu v oblasti historie a příbuzných oborů. Základní výzkum bude probíhat jen v nezbytné míře.
Předpokládané výsledky projektu:
- 1x NmetC – certifikovaná metodika
- 1x Nmap – specializovaná mapa s odborným obsahem
- 6x Jost – recenzovaný odborný článek
- 1x A – audiovizuální tvorba, elektronické dokumenty
- 5x B – odborná kniha (včetně kritických katalogů k výstavám)
- 2x E – uspořádání výstavy (specifický výsledek programu NAKI II)
- 7x W – uspořádání workshopu
- 1x M – uspořádání konference
Výstupy projektu: Veškeré uplatněné výstupy projektu jsou k dispozici v elektronické podobě zde.
Výstava Kulinární tradice moravských a slezských regionů – Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kulinární tradice moravských a slezských regionů – Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Výstava Kulinární tradice českých regionů – Národní zemědělské muzeum, s. p. o.
Kulinární tradice českých regionů – Národní zemědělské muzeum, s. p. o.